Glas Javnosti

Dr Kon: Srbija se nije pripremila za koronu

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da je Srbija ranije trebala da počne sa testiranjem i da je izgubljeno desetak dana zbog toga!

- Nije dopušteno da se radi protiv zakona. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti to reguliše i jasno piše da se sve mere koje se propisuju zarad zaštite narodnog zdravlja moraju poštovati - rekao je za nova.rs epidemiolog Predrag Kon, upitan o tome kako će se primenjivati novo pravilo prema kojem nema više kućnog lečenja za kovid pozitivne pacijente, već će se svi slati u bolnice - regularne ili privremene.

Upitan o tome šta je Srbija mogla bolje da učini u suzbijanju pandemije, dr Predrag Kon za Nova.rs kaže da smo mogli da budemo brži sa početkom testiranja. 

- Tu smo izgubili jedno desetak dana. To je jedino što ja vidim da je moglo eventualno brže da bude - naveo je Kon. 

Kao problem navodi i to što nije bilo dovoljno vremena za adekvatno uključivanje i pripremu primarnog zdravstvenog sektora. 

- Nismo uspeli da dovoljno pripremimo primarnu zdravstvenu zaštitu. Nismo imali dovoljno vremena da radimo tu edukaciju direktno, jednostavno je to tako. Trebalo je da sve to bude unapred struktuirano i pripremljeno u okviru priprema za pandemiju - rekao je Kon.  

- Najmanje bih voleo da prizivam policiju, zna se kako društvo reaguje ako se zakon ne poštuje. Svakako da to nije željeno, ali kada je društvo u vanrednom stanju, ne bih isključio ni te mogućnosti - tako član Kriznog štaba za borbu protiv kovida komentariše mogućnost reagovanja policije u slučajevima kada neko ne bude hteo da sa kućnog ode na bolničko lečenje.  

On poručuje da to kako će se odredbe i mere poštovati zavisi od čitavog društva.

- Kapaciteti su pripremljeni za više od 5.000 ljudi, videćemo u narednom periodu. Biće puno onih koji su pozitivni sa blagim simptomima. Suština  zaustavljanja ovog procesa je da oni budu zaista izolovani, jer oni mogu da zaraze svoje ukućane i da prenesu na još nekog - objašnjava Kon. 

On navodi da postoje trijažni centrri i da je infektolog taj koji određuje gde će ko ići na lečenje. 

- Ako neko treba da ide na intenzivno lečenje, to je obično Infektivna klinika ili ‘Dragiša Mišović’. Ako neko pripada srednje teškim slučajevima, onda to obično ide u KBC Zvezdara ili KBC Zemun. Oni koji nemaju gotovo nikakve simptome, oni idu na Sajam, a za to postoji mogućnost i da se radi direktno iz domova zdravlja - navodi Kon. 

Upitan da li će poznata i zvučna imena biti pošteđena odlaska u privremene bolnice, Kon kaže da prema njegovom saznanju to neće biti slučaj, ali dodaje i da ne sumnja u to da će biti takvih zahteva. 

Povodom brzih testova koji se primenjuju u Hrvatskoj i za čije obavljanje je potrebno svega nekoliko minuta, Kon napominje da su to najjeftiniji, ali istovremeno i najmanje kvalitetni testovi.  Precizira da je njihova pouzdanost oko 70 odsto i da se oni mogu koristiti kao orijentacioni testovi. Ipak, ne isključuje mogućnost njihove primene i u Srbiji. 

 

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR