Glas Javnosti

KONTROVERZNA SRPSKA FIRMA IZVOZILA ORUŽJE U JERMENIJU: Velika afera na pomolu?

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Kako se saznaje kontroverzna firma "Vektura trans", inače u vlasništvu Slobodana Tešića, jednog od finansijera Srpske napredne stranke, izvozila je velike količine oružja iz fabrika "Krušik" iz Valjeva, "Prva petoletka" iz Trstenika i "Zastava oružje" iz Kragujevca u Jermeniju koja je u sukobu sa Azerbjdžanom oko oblasti Nagorno Karabah.

Kako se navodi, iz tog razloga odnosi Srbije i Azerbejdžana, koja je jedna od šest zemalja u svetu sa kojom naša država ima potpisane sporazume o strateškom partnerstvu, dovedeni u pitanje.

Poslednji sukobi Azerbejdžana i Jermenije izbili su 12. jula 2020, a samo par dana kasnije, 14. i 15. jula oružje iz srpskih fabrika otpremljeno je sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na aerodrom u blizini Jerevana, glavnog grada Jermenije.

Foto: Youtube/Printscreen

Otkriveno je i još 16 letova u 2019. sa oružjem iz srpskih fabrika koje je sa niškog i beogradskog aerodroma Nikola Tesla otpremano do aerodroma kod Jerevana.

Prema dokumentima trebalo je da bude isporučeno 142.000 mina različitih kalibara i 10 raketa Grad od 122 milimetra iz fabrike "Krušik".

Takođe, ugovoreno je i prevezeno najmanje 100 minobacača za mine kalibra 120 milimetara iz "Prve petoletke" i tri protivavionska topa kalibra 20 milimetara oznake M55A4 iz "Zastava oružja". Ovo oružje predmet je ugovora koje je Tešićeva "Vektura trans" sklopila sa Ministarstvom odbrane Republike Jermenije 2018.

Foto: EnvatoElements

Podsetimo, u maju 2018. vladajuća stranka je dobijala počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma, Tešićeva "Vektura trans" je te godine samo sa "Krušikom" potpisala četiri ugovora za isporuku oružja Jermeniji, navodi NIN. Jedan ugovor potpisan je pre, a tri posle njegove posete.

Vrednost tih ugovora bila je ukupno 5.864.364 evra i 5.315.520 američkih dolara.

(Glas javnosti/NIN)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR