Glas Javnosti

Којим мерама Србија подстиче младе да се врате

Vesti
Autor: Glas Javnosti / RTS

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручује да се на повратку младих не ради само декларативно, већ предузима конкретне мере.

Премијерка Србије Ана Брнабић је у разговору са репортерком РТС-а Весном Дамјанић на Копаонику рекла да су усвојене мере како би се млади вратили у Србију, као и да се ради на томе да се млади подстакну да у Србији остану.

 
Емисија "Око" у којој је гостовала премијерка Ана Брнабић

"Ја сам средином 2018. одлучила да позовем наше младе из дијаспоре да дођу у Србију, да се видимо у децембру, када они свакако долазе кући за дочек Нове године. То је била наша прва конференција, окупило се 250 младих и причали су шта очекују да би се вратили. Видели смо неке конкретне ствaри о којима нико није причао", рекла је Ана Брнабић.

Они су тада били позвани да дођу за годину дана и виде шта се променило и колико се Влада Србије тиме бави.

Раније били само декларативни позиви 
Каже да су владе раније само декларативно позивале младе да се врате. 

"Сулудо је, кад погледате из генерације у генерацију, из владе у владу, зову да се врате, а нико не зна да када се враћају могу да унесу сопствену имовину до 5.000 евра, а преко тога плаћају царину као за увоз ствари", указала је Брнабићева.

Истиче да се то сада променило.

"Подигли смо лимит на 20.000 евра ако је неко до 10 година био у иностранству, а ако је био више од 10 година, тог лимита нема", рекла је Брнабићева.

Убрзана је и нострификација диплома, а од 1. јануара ове године уведена је е-нострификација.

"За нострификацију могу да се пријаве још у иностранству, да не морају овде да иду од шалтера до шалтера", рекла је Брнабићева и додала да се уводе и порески подстицаји за младе из дијаспоре при запошљавању.

Уређен систем важан за останак младих
Ана Брнабић наводи да се, поред повратка људи из иностранства, ради и на задржавању младих у Србији.

"Ми нећемо достићи немачку плату још неко догледно време, али уређен систем и уређена држава су важни и док ми радимо на томе да се људи враћају, радимо на уређењу система. Реформа јавне администрације је најбољи пример колико смо далеко отишли у уређењу јавне управе. Електронска управа је управо борба против корупције", рекла је Брнабићева.

Подсећа да је добијање грађевинске дозволе до 2017. био најдужи и најкорумпиранији процес, а Србија је на Дуинг бизнис листи била други отпозади. "Када смо увели електронско подношење, данас смо у првих десет", истакла је премијерка.

Највећи "одлив мозгова" је у здравству
Један од највећих "одлива мозгова" је у здравству.

"Нека влада у прошлости је на десет година забранила специјализацију, па нису могли да се усавршавају и морали су да иду у иностранство. Зашто је неко то урадио? Ја то не знам", рекла је премијерка.

Каже да данас то више није случај и да се милијарда евра улаже у инфраструктуру, како би радили у нормалним условима, са најбољом опремом.

"Имали смо повећање плата, па медицинске сестре данас имају плату као доктори до пре шест или седам година. То није довољно, али је боље и показује тренд – да ће бити боље, да се сређује и да се исплати овде остати", рекла је премијерка.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR