Glas Javnosti

Kamion vraćen sa Merdara - nema papir "Republika Kosovo"

Vesti
Autor: Glas javnosti

Na osnovu odluke Vlade Kosova, bez posebne dozvole, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu, ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Sa administrativnog prelaza Merdare u nedelju ujutru je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u, što znači da je počela primena novih mera.

Kosovska vlada je na elektronskoj sednici raspravljala o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo.

Kako je su objavili kosovski mediji, Vlada Kosova je usvojila odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti "na kojima nema oznake Republika Kosovo i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

Takođe, vlada je naložila Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima. Prema odluci vlade, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Vlada Kosova je 31. marta donela odluku o postepenoj primeni "reciprociteta" kao principa u odnosima sa Srbijom.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR