Glas Javnosti

Кабинет Ђукановића: Ванредно стање одлаже изборе

Vesti
Autor:

Предсједник Црне Горе ће пратити развој ситуације у вези са пандемијом изазваном вирусом корона и зависно од тога предузимати мјере поводом избора за одборнике у Скупштини општине Тиват, заказаних за 5. април 2020. године

Из кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића појаснили су за „Дан“ ситуацију везано за могуће одлагање локалних избора у Тивту. Како су навели, могуће увођење ванредног стања свакако би одложило изборе заказане за 5. април.

“Предсједник Црне Горе ће пратити развој ситуације у вези са пандемијом изазваном вирусом корона и зависно од тога предузимати мјере поводом избора за одборнике у Скупштини општине Тиват, заказаних за 5. април 2020. године. Сходно утврђеним уставним надлежностима, Скупштина Црне Горе проглашава ванредно стање, и то на предлог Савјета за одбрану и безбједност Црне Горе”, наводе из кабинета.

Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савјет за одбрану и безбједност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане.

“На претходно поменуто се наслања Закон о локалној самоуправи, чланом 37 став три, чија је формулација јасна: Ако мандат скупштине истиче за вријеме ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање. Ријечју, по сили Устава Црне Горе и Закона о локалној самоуправи, избори за одборнике у Скупштини општине Тиват биће одложени у с лучају да буде проглашено ванредно стање у држави прије њиховог одржавања 5. априла”, рекли су из кабинета шефа државе, пише Дан.

Посланик Демократске Црне Горе Борис Богдановић објаснио је да мандат одборницима у скупштинама општина у свим јединицама локалне самоуправе тече од дана потврђивања мандата.

“Члан 36 Закона о локалној самоуправи јасно прописује да се избори за скупштину општине одржавају најкасније 15 дана прије истека мандата одборницима скупштине општине. Имајући у виду да је мандат одборницима Скупштине општине Тиват потврђен 11. маја 2016. године, предсједник Црне Горе пожурио је са доношењем одлуке о датуму одржавања локалних избора. Предсједник Црне Горе локалне изборе у Тивту могао је заказати у другој половини априла, али то ниије учинио из простог разлога што је, према нашем мишљењу, испитивањем јавног мњења дошао до закључка да му литије на дневном нивоу значајно деградирају проценат подршке у овој, али и у другим општинама широм Црне Горе”, истакао је Богдановић.

Он је рекао да је јасно да у ситуацији општег неповјерења у изборни процес, масовних злоупотреба државних ресурса у партијске сврхе и изборне кампање, те увођењем ванредних мјера за заштиту становништва од ширења вируса корона нема услова за одржавање локалних избора у Тивту.

“Сада је правна ситуација за одлагање већ расписаних избора у овој општини јако компликована. Прво, изборне радње су у току, роковник Општинске изборне комисије је дефинисан, а изборне листе предате. Друго, нити један законски акт не прописује процедуру одлагања изборау ситуацији када су избори већ расписани. Из наведених разлога да се закључити да до законитог одлагања ових избора може доћи само у ситуацији проглашења ванредног стања”, указује Богдановић.

Истиче да је могуће да предсједник донесе одлуку измјени одлуке о расписивању избора у општини Тиват на начин да датум одржавања избора помјери за последњи законски рок, у овом случају друга половина априла.

“Ипак, и у овом случају поставља се питање шта се дешава са роковником изборних радњи Општинске изборне комисије Тиват, те да ли се већ дефинисани рокови за завршетак изборних радњи помјерају, посебно у дијелу предаје изборних листа и закључења бирачког списка. Заиста, јако компликована правна ствар. Зато сматрамо да све изборе локалне и парламентарне треба одложити до стварања услова за прве слободне и поштене изборе у историји Црне Горе”, поручује Богдановић.

Претходно је Центар за демократску транзици ју (ЦДТ) позивао надлежне органе да направе хитне консултације са представницима партија које учествују на изборима у Тивту и сагледају могућности за њихово одлагање.

Такође, ЦДТ обавјештава да отказује планирано грађанско посматрање ових избора.

“Не желимо ни на један начин угрозити здравље наших посматрачау Тивту, али ни здравље осталих учесника избора”, рекли су из ЦДТ-а.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR