Glas Javnosti

JEZIVA STATISTIKA: U Srbiji 4.000 udesa ZA SAMO DVA MESECA!

Vesti
Autor: Glas javnosti

U maju i junu u Srbiji se dogodilo oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 povređeno. Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da je nakon ukidanja vanrednog stanja deo vozača počeo da se ponaša kao da su prestali da važe i saobraćajni propisi.

On je naglasio je da će biti pojačana kontrola saobraćaja, ali da je važno da vozači shvate da je neophodno da poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih.

Vladimir Vida je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da tokom vanrednog stanja i nije bilo toliko vozila na putevima, a nakon toga vozači su počeli više da koriste svoje automobile. Određen broj njih je počeo da se ponaša kao da je ne samo ukinuto vanredno stanje, nego i propisi o bezbednosti saobraćaja.

"Sada na ulicama imamo situaciju da veliki procenat njih ne koristi sigurnosni pojas, što pre nije bio slučaj, da znatno više njih koristi mobilne telefone tokom vožnje", rekao je Vid i dodao da vozači propise ne treba da poštuju zbog sankcija, već zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih.

Na pitanje šta se juče dogodilo u centru Beograda ispred Vlade u nesreći u kojoj je dvoje poginulo, a bebi se lekari bore za život, Vida kaže da su okolnosti same nesreće u nadležnosti tužilaštva, ali je objasnio da je došlo do bočnog sudara vozila i da su očigledno bile u pitanju velike brzine.

"Ono što mi stalno ističemo da je brzina definitivno najveći problem na našim putevima", naglasio je Vida i dodao da je verovatno bilo u pitanju drastično prekoračenje brzine, ali da će veštaci to utvrditi.

Pre neki dan je vozač koji je bio pod dejstvom alkohola automobilom ušao u pešačku zonu Knez Mihajlove ulice.

"Vozač je bio pod dejstvom alkohola od preko dva promila. Srećom, odmah je zaustavljen od strane patrole saobraćajne policije, a nakon trežnjenja odveden kod prekršajnog sudije koji je izrekao zaštitnu meru zabrane upravljanja od godinu dana, 25 kaznenih poena, 280.000 dinara novčane kazne i 360 sati kaznenog rada u javnom interesu", naveo je Vida.

Ukazao je na još jedan primer kršenja propisa, pre neki dan je na području Obrenovca vozač sa više od dva promila alkohola u krvi vozio dvoje dece i izazvao udes.

"Nažalost, to se završilo teškom nezgodom, jedno dete je i životno ugroženo", rekao je Vida.

Istakao je da je neophodno pojačati kontrolu saobraćaja. U maju i junu ove godine dogodilo se oko 4.000 saobraćajnih nezgoda, 63 osobe su poginule, a oko 2.200 povređeno.

"Ako poredimo sa prethodnom godinom, u istom periodu su 62 lica poginula, oko 2.600 je povređeno. Ako predimo ove brojeve vidimo da nije pogoršano stanje, ali zaista su ove cifre sa kojima ne možemo biti zadovoljni", naglasio je Vida.

Kreće sezona godišnjih odmora, a Vida kaže da će i ovog leta na najvažnijim putnim pravcima i prilazima turističkim destinacijama biti pojačana kontrola saobraćaja.

Apelovao je na sve vozače da na put kreću odmorni i da prave češće pauze.

"I ove godine saobraćajna policija će sve učiniti da se smanji broj poginulih na našim putevima. Intenziviraćemo kontrolu, ali to pre svega zavisi od učesnika u saobraćaju. Treba oni da shvate da treba poštuju pravila i da se ponašaju odgovorno i zbog sebe i zbog drugih učesnika", zaključio je Vida.

(Izvor: RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR