Glas Javnosti

ИЗРАЕЛСКИ ВИРОЛОГ: Беспотребна паника, корона се не преноси ваздухом

Vesti
Autor: timesofisraell

Водећи израелски виролог у недељу је позвао светске лидере да умире своје грађане због пандемије Корона вируса, рекавши да је код људи изазвана беспотребна паника.

 

Професор Јихад Бисхара, директор Одељења за заразне болести у болници Беилинсон у Петах Тикви, рекао је да су неки од корака који се предузимају у Израелу и иностранству врло важни, али да се вирус не преноси зраком, као да ће се већина заражених људи опоравити не знајући да су уопште били болесни. Сада су познате ризичне скупине, а глобална паника је непотребна и претјерана.
“Бавим се овим послом већ 30 година”, рекао је Бисхара у интервјуу за Ченл 12. „Пролазио сам кроз МЕРС, САРС, Еболу, први заливски рат и други, и не сећам се нечега сличног. Постоји непотребна, претерана паника. Морамо смирити људе."

Људи мисле да постоји врста вируса који је у ваздуху, и који напада свакога од нас, а ко је нападнут, умреће. То уопште није тако. Није у зраку. Не умиру сви који су заражени; већина заражених ће се опоравити и неће ни знати да је болесни или ће помало кашљати и кијати. Али, у Израелу и широм света „сви утерују све остале у панику. Најпре лидери, путем медија и шире јавности – који онда заузврат почињу вршити притисак на лидере. Ушли смо у зачарани круг - објаснио је доктор Бисхара.

Позвао је јавност да схвати да се ради “о вирусу који се не преноси ваздухом. Инфекција се врши путем капљица. Само ако сте близу некога ко има вирус, и дођете у контакт са пљувачком кад кихне или кашље, можете се разболети. А и тада ако не одржавате личну хигијену, првенствено прањем руку.”

Рекао је да се чини да вирус није “превише интелигентан” – за разлику од грипа, “који је врло интелигентан, мења се, прилагођава се и инфицира људе путем њихових пролазака.”

Бисхара сматра да су неки оштри кораци подузети у Израелу који је затворио своје границе, ограничио окупљања на не више од 10 људи, затворио све образовне установе, тржне центре, ресторане и места за забаву и културу, и то због рачунице да ће израелски здравствени систем колабрирати под било каквим даљњим напорима.

Осврћући се на национално затварање Италије, рекао је да је “карантин ефикасна јера опреза, али мора бити умерена. Можете затворити целу земљу, али постоје и друга средства."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR