Glas Javnosti

Италија, недисциплина један од разлога ширења епидемије

Vesti
Autor: Glas Javnosti / RTS

Краткотрајни карантин који је прописан за регионе на северу Италије изазвао је саобраћајни хаос тиме што је ограничено кретање четвртине становништва Италије. Уредба коју је издао италијански премијер Ђузепе Конте погађа око 16 милиона људи, укључујући регион Ломбардије и још најмање 14 суседних провинција.

Живот у Италији није стао, али је та држава подељена на север, где је по новим мерама наранџаста зона, и остали део земље, јавља извештач РТС-а.

Када је реч о дисциплини, мере су пооштрене и проширене на целу Ломбардију и 14 провинција.

Двонедељна изолација није дала жељени резултат, јер епидемија није заустављена.

Напротив, прогресивно расте број заражених.

По најновијим званичним подацима 6.387 особа је позитивно на коронавирус, а преминуло је 366 људи. Италија је одмах иза Кине по броју умрлих.

Млади се не придржавају основних правила 
Драстичније мере ће трајати до 3. априла.

Мере нису дале резултате, јер је велики број младих прилично недисциплинован. Окупљају се, излазе, и не придржавају се основних правила да су удаљени један метар, да нису на јавним местима у већем броју.

Потврђује се да је недисциплина, нажалост, један од разлога ширења епидемије.

Када је премијер Конте у недељу ујутру у 2 сата саопштио нове мере, оне су неколико сати пре тога незванично процуриле, и из северне регије Ломбардије, посебно Милана, кренуо је "егзодус" грађана ка централним и јужним регијама.

Зато се у Италији сада изузетно инсистира да поред основног правила - често прање руку, примењује и друго правило - променити начин живота: што више времена проводити код куће, а када се излази то би требало да буде на место где нема пуно људи, држати дистанцу, посебно када се посећују старије особе.

Рим – полупразан град 
На северу се сада људи повлаче и углавном су код својих кућа. Тако је и у централном и јужном делу Италије.

Рим је полупразан град, туриста има веома мало, сви музеји су затворени, јер је то у складу са новим мерама.

Због нових мера, први пут од 1954. папа се није појавио на прозору Апостолске палате. Тај исти формат ће се примењивати и са папиним аудијенцијама средом, све до 15. марта.

У више затвора у Италији је дошло до побуне затвореника, због забране посета поводом епидемије коронавируса. У насилној побуни у Модени, три затвореника су умрла. Покренута је истрага да се утврди шта је тачно узрок смрти.

До 31. марта италијанска авио-компанија "Ал Италија" неће летети из Рима за Београд, а обуставила је и све међународне летове са миланског аеродрома "Малтеза".

Живот се на северу максимално успорио. Да би се поштовале мере, министар здравља Роберто Сперанца је најавио да, у складу са законом, особе које не поштују мере против заразе могу бити ухапшене.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR