Glas Javnosti

Ирак жели да школује подофицире по српском моделу, интересује се и Јерменија

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Ирак је заинтересован да подофицире своје војске обучава по српском моделу, а то би представљао наставак сарадње две земље на плану обуке започет пре три године у области војног санитета, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Како наводи тај портал (њњњ.балкансец.нет), делегација ирачких оружаних снага боравила је у Београду на Међународној радионици за развој подофицирског кора у оквиру програма Партнерство за мир, коју су похађали подофицири из 23 земље чланице НАТО и партнерских држава из Европе, Азије и Северне Африке.

Домаћин и организатор радионице је била Војска Србије (ВС), а скуп је био део Програма за унапређење образовног процеса у области одбране под покровитељством НАТО, у коме Србија учествује од 2014. године.

Према речима највиших званичника ВС, кроз тај програм су протеклих година остварене бројне активности које су допринеле квалитетном раду српског Центра за обуку подофицира "Милунка Савић" у Панчеву.

"Сада су за српска искуства заинтересоване и друге земље. Поред Ирака амбицију за јачање сарадње са Србијом кроз исти програм показала је и Јерменија у области АБХО и обуке подофицира", наводи портал.

Сарадња Србије и Ирака у војној обуци започета је 2017. године. Тада су оквиру НАТО Иницијативе за изградњу одбрамбених и безбедносних капацитета ирачки војници у Нишу похађали курс војне медицине.

Према речима Давора Петека, саветника НАТО за реформу подофицирског кора у Министарству одбране Ирака, Војска Србије се сама препоручила својом добром реформом образовања подофицира, пре свега брзином промене начина размишљања.

"Ирак је почео реформу свог старог система који је лош, у нешто ново и ефективно. Србија је добар пример земље која је направила позитивну промену и од тога користи имају и војска и држава и образовни систем, а свака војска је одраз своје земље и својих грађана", каже Петек, иначе пензионисани подофицир Хрватске.

Војска Србије је укинула 2004. средње војне школе за подофицире и успоставила Центар за обуку где долазе професионални војници који су имали најбоље резултате на обуци. Прво се завршава лидерски курс, а потом пролази обука за подофицире који су у војсци непосредно задужени за обуку војника.

Канадски заставник прве класе Родни Галант из Директората за партнерство Врховне команде савезничких НАТО снага у Европи објашњава да је Србија постала део тог програма као корисник, а да данас може да дели искуства и пружи помоћ партнерским нацијама у развоју подофицирског кора.

"Ми стално учимо једни од других. То што Србија има свежа искуства је важно за многе земље које се сада сусрећу са проблемима, на свим нивоима од врха државе до Центара за обуку подофицира. Војска Србије је све то искусила и зна колико дуго траје професионализације подофицирског кора", додао је Галант.

На питање Балканске безбедносне мреже, да ли то што је Србија 2015. поново покренула Средњу стручну војну школу за поједине специјалности подофицира, може да значи да нешто није урађено како треба, саговорници истичу да не постоји добро и лоше решење.

"Србија је одлучила да поново успостави средњу војну школу јер је схватила да је то потребно војсци. Нема говора да ли је то добро или лоше. Овде на радионици су биле 23 земље и 23 система образовања. Стандардизован систем не постоји, већ само систем који одговара вашој земљи и потребама ваше земље", објашњава Давор Петек.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR