Glas Javnosti

Hrvati ograničili cene hrane i struje

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas sa ministrima paket mera za ublažavanje posledica rasta cena energenata. Paket mera će se odnositi na građane, firme, javni sektor i nevladina udruženja.

Plenković je rekao da će paket biti "pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvataće cene struje i gasa, i limitirati rast cena određenih proizvoda".

"Prvi deo paketa je ublažavanje rasta cena energije. Koncentrisali smo se na električnu energiju. Kad je reč o domačinstvima, idemo na ograničene cene struje. Ta mera je fiksirana na razdoblje od 1. oktobra do 1. marta i pokriva period jesen-zima", rekao je on.

"Ko bude trošio manje, plaćaće nižu cenu. Oni koji potroše više, idu u viši cenovni razred", rekao je Plenković.

Na osnovu mera, za polugodišnju potrošnju do 2500kWh građani će plaćati 59 evra po MWH. Za potrošnju preko 2500kWH, domaćinstva će plaćati prosečnu cenu od 88 evra po MWh.

Kada je reč o javnom i neprofitnom sektoru poput škola, bolnica, verskih zajednica, gradova, opština, komunalnih preduzeća, vrtića, hrvatska vlada im je osigurala "univerzalnu struju" koja je, kako je rekao Plenković, malo viša od cene za domaćinstva, odnosno 62 evra ua MWh.

Plenković je najavio i nove cene struje za preduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podelila u nekoliko kategorija, zavisno od potrošnje.

Za polugodišnju potrošnju preko 2,5 GWh prosečna cena iznosi 230 evra po MWH. Potrošnja do 2,5 GWh obračunava se tarifi od 180 evra za megavat čas struje.

"Što se tiče cene gasa, cene za domaćinstva fiksirane su do 1. aprila 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni", rekao je Plenković i dodao da vlada nije donela mere prošle godine "imali bismo veliki rast cena gasa".

Kada je reč o gasu za firme, Plenković je rekao da će se o tome raspravljati u Briselu jer "nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe rešiti bez ulaženja u finansijski ofsajd".

Što se daljinskog grejanja tiče, cena se, rekao je hrvatski premijer, neće menjati do kraja sezone grejanja.

Vlada je ograničila i cene osnovnih prehrambenih namirnica pa tako suncokretovo ulje košta 2,12 evra, litar mleka 0,98 evra, šećer 1,06 evra, brašno oko evro po kilogramu, kilogram svinjskog mesa 24,99 evra, celo pile 24,99 evra a kilogram mešanog mlevenog mesa iznosiće 32,99 evra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR