Glas Javnosti
posta

TAJNA MIJOVIĆEVE BELEŠKE: Po nalogu stranaca ubistvo Ćuruvije organizovali Vuk Obradović i Đinđić da Miloševića ogade narodu

Hronika
Autor: Glas javnosti

U službenoj belešci, bivšeg crnogorskog policajca Veselina Mijovića, koju je odbrana optuženih  za ubistvo Slavka Ćuruvije predala na početku ponovnog suđenja u Specijalnom sudu tvrdi se, kako saznaje Glas javnosti od izvora bliskom Tužilaštvu za organizovani kriminal, kako je ovaj zločin naručen od jedne strane obaveštajne službe a da su ga organizovali bivši general JNA Vuk Obradović i opozicioni lider Zoran Đinđić a da bi se tako dodatno kompromitovao i srušio režim Slobodana Miloševića!

Naime, ovog petog oktobra u Specijalnom sudu u Beogradu počelo je ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog urednika “Dnevnog telegrafa”, nakon što je prethodnu osuđujuću presudu oborio Apelacioni sud, gde je advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac optuženih Radonjića i Romića, u uvodnom izlaganju predala tužilaštvu i sudu novi dokaz, odnosno pismo, službenu belešku,Vasilija Mijovića koju je dobila uoči izricanja prve presude za zločin i predložila da pred sudom on bude saslušan kao novi svedok.

Vuk Obradović, Foto: Youtube/Printscreen

-Poštom je 2. aprila prošle godine na moju kancelariju stigla službena zabeleška, sa potpisom Vasilija Mijovića, u kojoj se upućuje na to ko je naručio i izvršio ubistvo Slavka Ćuruvije. Njenu sadržinu ne mogu da pročitam zbog oznake koju nosi, ali predlažem da Vasilija Mijovića pozovemo kao svedoka, izjavila je tada Zora Dobričanin Nikodinović.

O navedenom Vasiliju Mijoviću, kao bivšem visokom funkcioneru crnogorske tajne službe, javnost je upoznata po nekoliko afera ali je sve dobro upućene u slučaj ubistva Ćuruvije  iznenadilo njegovo pojavljivanje sada kao eventualnog svedoka. Od izvora Glasa javnosti, koji je odlično upoznat sa radom našeg pravosuđa, saznali smo ipak važne pojedinosti iz ove službene beleške dostavljene Specijanom sudu.

Akteri više nisu živi

-Prvo, reč je o fotokopiji beleške tog Vasilija Mijovića, od pre oko 20 godina, koju je on predao Vukašinu Marašu, nekada moćnom šefu crnogorske i tajne i javne policije. Reč je fotokopiji, koja nije ni overena, pa to samo po sebi ne može imati ni zakonski osnov da se on pozove kao svedok i izjasni o njenoj sadržini. Nema ni naziva državnog organa kome je dostavljenja, ni delovodnog broja pravnog akta. E sad, dalje, u njoj se navode Vuk Obradović i Zoran Đinđić kao  organizatori ubistva Ćuruvije a saznanja o tome se prenose Vukašinu Marašu, što nijedan od njih trojice ne može da potvrdi jer odavno više nisu živi. Takođe, general Obradović kome je kao poverena organizacija realizacije ubistva je to svoje učešće poverio baš Mijoviću dok je bio u “umerenom”  alkoholisanom stanju u restoranu jednog hotela, što opet dovoljno govori o “bajkovitom” načinu do dolaska ovih informacija, objašnjava izvor Glasa Javosti jedno od tumačenja, za koje veruje da preovlađuje, u Tužilaštvu za organizivani kriminal i da će se zato protiviti ovom dokazu advokata odbrane optuženih.       

Podsećanja radi, pomenuti Vasilije Mijović je poznat i po sličnoj službenoj belešci vezanoj za slučaj ubijenog podgoričkog novinara Duška Jovanovića, u kojoj je navodio kako mu je bivši kolega R. V., penzionisani radnik DB-a, rekao da je sa svoje terase, nakon ubistva Jovanovića, video dvojicu poznatih kriminalaca. Kasnije je R. V. to demantovao i dokazao da je u vreme zločina bio u Beogradu, a ne u Podgorici.

I još reći da su za ubistvo Slavka Ćuruvije prvostepeno prošle godine, a na ukupno 100 godina zatvora, osuđeni bivši načelnik RDB-a Radomir Marković na 30 godina za podstrekivanje, na istu kaznu i tadašnji šef beogradskog centra RDB-a, Milan Radonjić, za saizvršilaštvo, kao i operativac DB Ratko Romić i bivši pripadnik rezervnog sastava Miroslav Kurak kao saizvršioci na mestu likvidacije, na po 20 godina. Kao neposredni izvršilac, ali i  nalogodavac, označeno je N. N. lice, i to je i bio glavni razlog zbog kojeg je prva presuda pala na Apelacionom sudu, koji je utvrdio brojne nelogičnosti, nedoslednosti i krupne greške u zaključivanju, a pre svega prekoračivanje optužnice u kojoj je kao neposredni izvršilac označen Miroslav Kurak.

U ponovljenom suđenju održana su već dva ročišta, 5. i 6. oktobra, na kojima su okrivljeni  ponovili da nisu krivi. Tužilac Milenko Mandić je predložio da se ponovo pročitaju svedočenja kojima se potkrepljuje optužnica i nije predložio nove dokaze i svedoke.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR