Glas Javnosti

Saslušani radnici Centra za socijalni rad optuženi za uzimanje mita: Porodica usvojila dete pa ga zapostavila!

Hronika
Autor: Glas Javnosti

Radnicima Centra za socijalni rad u Vranju, Dušanki M. i Dušanu T. iz centra u Bujanovcu, nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Nišu određen je pritvor do 30 dana zbog sumnje da su primanjem mita i zloupotrebom službenog položaja omogućili porodici iz Bujanovca da usvoji dečaka, iako za to nije bilo uslova.

Porodica je, prema našim saznanjima, podnela zahtev da usvoji dečaka i ušla je u proces usvajanja, a kako bi se ispunili svi uslovi, dete je najpre trebalo da provede tri meseca na privikavanju. Međutim, čim je dečak došao u njihovu kuću, suprug iz usvojiteljske porodice otišao je na privremeni rad u Švajcarsku, pa ga dečak nije ni upoznao, iako je uslov da se usvajanje odobri da dete provede određeno vreme sa budućom porodicom. Taj propust rešili su da nadoknade podmićivanjem radnice Centra koja je vodila njihov slučaja Dušanke M. tako što su joj poklonili mobilni telefon vredan 1.000 evra.

-Njoj je u tome pomogao Dušan T., koji je u svojom izveštaju lažno tvrdio da je Albanac S. R. sve vreme bio sa detetom u Srbiji i da se dečak privikao na njega. Takođe, on je napisao da postoje uslovi da se usvoji dete, iako to nije bilo tačno. Švajcarsku ni na koji način nije pominjao - kaže sagovornik Novosti upoznat sa slučajem.

Kako se već pisalo, radnica Centra za socijalni rad, prema našim saznanjima, primila je mobilni telefon vredan oko 1.000 evra kao mito kako bi dozvolila usvojenje desetogodišnjeg dečaka albanskoj porodici poreklom iz Bujanovca koja živi i radi u Švajcarskoj.

-Više javno tužilaštvo u Nišu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije je posle saslušanja donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljene Dušanke M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo primanje mita, dok se protiv okrivljenog Dušana T. sprovode dokazne radnje zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja - kaže Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva.

U Vranju se spekuliše da je ova porodica i ranije pokušavala da usvoji dete, ali da je tada postojao problem zbog godina usvojiteljke, pa im je predloženo hraniteljstvo, pišu Novosti.

Povodom hapšenja radnika centara za socijalni rad Vranja i Bujanovca, zbog eventualno učinjenih krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja u predmetu usvojenja maloletnog deteta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja je saopštilo da u ovakvim i sličnim slučajevima uvek vrši nadzor nad radom po službenoj dužnosti i nije potrebno da zaštitnik građana upućuje inicijativu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR