Glas Javnosti

RAPSODIJA UKUSA OD JEDNOSTAVNIH SASTOJAKA: Crni posni kolač koju mogu da naprave i početnici

Hrana
Autor: Glas javnosti

Božićni post je u toku. U mnoštvu posne hrne koju nude marketi predlažemo vam jedan kolač iz domaće radinosti koji se pravi za tren oka.

Ovaj kolač poznat i kao "posna crna torta" sigurno se bar jednom našao na stolu vaše bake ili majke. Poslastica od jednostavnih sastojaka koje je svaka kuća uvek imala, danas pomalo zaboravljena, ali i dalje vrlo rado viđena. 

 Ukoliko vam zafali ideja za dane koji su pred nama, a želite da se zasladite, isprobajte ovaj kolač. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojci u receptu su svakodnevni.


Sastojci:

2 čaše brašna
3 kašike džema (šljiva, kajsija)
1 kašičica sode bikarbone
1 i po čaša šećera
2 čaše gazirane ili obične vode
1/2 čaše ulja
2 kašike kakaa
1 kašičica cimeta
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U dublju činiju sipajte šećer, vodu, džem i ulje, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao i cimet i sve izmešajte tako da nema grudvica.

Pleh podmažite i pospite brašnom ili ga obložite papirom za pečenje, pa izlijte smesu.

 Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečen, ukoliko ubodete u sredinu kolača i ona izađe suva, kolač je gotov.

Ostavite ga da se ohladi, pa pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR