Glas Javnosti

POSLE ZAMENE ZA KRAVLJE MLEKO, NA REDU I JAJA? Hoćemo li u skoroj budućnosti koristiti zamenu za jaja?

Hrana
Autor: Glas javnosti

Finski startap Onego Bio prikupio je 10 mil EUR za finansiranje revolucionarne tehnologije za proizvodnju belanaca bez kokoši nosilja. Odeljenje za ćelijsku poljoprivredu finskog istraživačkog instituta VTT koristi komercijalno dokazanu Trichoderma tehnologiju za rešavanje ekoloških problema povezanih s proizvodnjom jaja i belanaca, jednim od najčešće korišćenih životinjskih proteina u svetu.

Uspešno zatvaranje ciklusa prikupljanja sredstava

Finski biotehnološki startap Onego Bio objavio je vest o uspešnom zatvaranju ciklusa prikupljanja sredstava u visini od 10 mil EUR i to uz učestvovanje ulagača Agronomics i Maki VC. Navedeni iznos prikupljen je za komercijalizaciju tehnologije fabrike Onego Bio koja je razvijena i istražena u finskom istraživačkom institutu VTT-u, a omogućuje proizvodnju belanca tehnologijom ćelijske poljoprivrede.

Bioalbumen je protein proizveden korišćenjem preciznog postupka fermentacije kojim se dobija protein identičan belancu, a za koji nisu potrebne koke nosilje. U startapu Onego Bio smatraju kako će u svetu ubrzano rasti potražnja za proteinima belanca neživotinjskog porekla jer intenzivan uzgoj peradi uzrokuje brojne opasnosti za okolinu, kao što su prekomerno korišćenje vode i zemljišta, emisije gasova staklene bašte, ali i rizik od globalnih pandemija.


- Želimo zahvaliti VTT-u i našim investitorima na podršci tehnologiji koja je deo većeg talasa promena mišljenja o alternativnim načinima proizvodnje hrane. Pravo je vreme za razvoj ove tehnologije i početak proizvodnje našeg proizvoda, budući da su potrošači otvoreniji za isprobavanje proizvoda koji nisu životinjskog porekla - izjavila je Maija Itkonen, direktorka kompanije Onego Bio

Globalna proizvodnja jaja gotovo se udvostručila tokom poslednjih 20 godina

Globalna proizvodnja jaja gotovo se udvostručila tokom poslednjih 20 godina i predviđa se da će dostići 138 miliona tona do 2030. Stoga je finski VTT razvio sigurnu, održivu i finansijski isplativu metodu ćelijske poljoprivrede za proizvodnju ovalbumina – glavnog proteina koji se nalazi u belancu jajeta i čini oko 55% ukupnog proteina. Ovaj biotehnološki proces za proizvodnju proteina temelji se na korišćenju mikroflore Trichoderma reesei uz pomoć vode, šećera i određenih minerala te može pomoći u rešavanju ekoloških problema proizvodnje jaja. U VTT-u takođe ističu kako odabrana tehnologija ima vrlo visoku efikasnost.

Ćelijska poljoprivreda zasniva se na korišćenju biotehnologije umesto konvencionalnog uzgoja za proizvodnju hrane, čime se mogu osigurati alternativni načini koji manje zavise od neodrživih praksi. U VTT-u navode kako se nova metoda može uporediti s proizvodnjom piva, u kojoj se mikroorganizam hrani šećerom kako bi proizveo alkohol.

- VTT-ove laboratorije i tehnički timovi poseduju vrhunsko znanje i razvijaju inovacije, zbog čega ćemo nastaviti saradnju, a uz naše investitore ćemo se istovremeno fokusirati na komercijalizaciju tehnologije - dodala je Itkonen.


Pilot postrojenje gradiće se u F
inskoj

Onego Bio najavljuje izgradnju svog pilot postrojenja u Finskoj tokom sledećih godina te pokreće postupak sticanja potrebnih komercijalnih odobrenja za svoj prvi proizvod – Bioalbumen. Najpre je planiran plasman na tržištu SAD-a, gde regulatori omogućuju brže stavljanje proizvoda na tržište.

Osim toga, u planu je plasiranje proizvoda kao prehrambenog sastojka za pekarsku i konditorsku industriju, kao i proteinski dodatak za fitnes proizvode, a tokom određenog vremena najavljuje se i početak prodaje vlastitih brendiranih proizvoda za pečenje i kuvanje, piše portal Pametni gradovi.

- Naša misija je podsticanje upotrebe alternativnih proizvoda čime potrošačima omogućujemo pristup ukusnoj i zdravoj hrani neživotinjskog porijekla. Belanac je dobra početna tačka za proizvodnju drugih proteina jer se zbog svojih jedinstvenih svojstava jako teško zamenjuje alternativnim sastojcima. Jaja su u mnogim primenama ključni proizvodi, a našom alternativom omogućićemo proizvodnju drugih krajnjih proizvoda bez korišćenja životinja - kazala je Maija Itkonen.

- Vrlo smo impresionirani novom tehnologijom koja ima velik potencijal za široku industrijsku primenu, a cenovno je konkurentna konvencionalnoj proizvodnji jaja koja uveliko štetno deluje na okolinu i dobrobit životinja - rekao je Džim Melon, direktor kompanije Agronomics: - Predviđa se da će proizvodnja hrane temeljena na ćelijskoj poljoprivredi dovesti do poremećaja celokupnog sistema prehrambene industrije, no nova tehnologija neće samo pozitivno uticati na zaštitu okoline, već će smanjiti izloženost antibioticima te pridoneti globalnom zdravlju sprečavanjem zaraznih bolesti, poput ptičje gripe.


- U Finskoj postoje sjajne kompanije koje rade na drugim područjima ćelijske poljoprivrede, a sada je vreme za alternativnu proizvodnju proteina koji se tradicionalno dobijaju iz životinja. Nadamo se da će nova tehnologija poslužiti kao jedna od ključnih prekretnica prema održivijem i zdravijem prehrambenom sistemu - zaključuje dr Tua Huomo, potpredsednica VTT-a.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR