Glas Javnosti

DA ZDRAVO GRICKATE U POSTU: Škotski ovseni krekeri

Hrana
Autor: Glas javnosti

Škotski ovseni krekeri se tradicionalno pripremaju u Škotskoj vekovima. Ovas tamo uspeva, a ove krekere su često jeli umesto hleba.

Postoji dosta recepata, ali suština je ista – osnovni sastojak je ovas.

Pripremaju se sa i bez dodatka pšeničnog brašna, sa ovsenim pahuljicama, celim ili mlevenim…

 
Škotski ovseni krekeri, sastojci:

225 g integralnog ovsenog brašna
50 g brašna tip 500
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
60 g masti (koristila sam kokosovu mast)
1 dl kipuće vode

Priprema:

U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke i izmešajte ih.

Dodajte mast i izradit rukama, dobićete mrvičastu smesu. Sipajte kipuću vodu i umesite glatko tetso.

 skotski ovseni krekeri4 
Prvo možete koristiti viljušku, a kada brašno upije tečnost, možete mesiti rukama.

Ukoliko vam se testo raspada, nije kompaktno, dodajte još malo vode i premesite.

Testo podelite na 4-5 delova i oblikujte kuglice.

Svaku kugicu razvijte na površini koju ste posuli ovsenim brašnom u tanak krug.

Ako žlite da vaši krekeri imaju lep oblik, krajeve koji će najverovatnije pucati odsecite – oblikujte lep krug.

Svaki krug isecite na željeni broj delova (oredlažemo osam delova).

Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte keksiće.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12-15 minuta.

Proveravajte tokom pečenja  kako se krekeri ne bi prepekli.Treba da ostanu svetli.

Ako vam je rerna jača, moguće je da će i desetak minuta biti dovoljno.

Krekeri su neutralnog ukusa, pa ih možete jesti i slane i slatke.

Imate dosta mogućnosti kada je začinjavanje ovih krekera u pitanju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR