Glas Javnosti

Гренел: САД не подржавају Куртијево делимично укидање такси

Vesti
Autor: Glas Javnosti / Beta

Специјални изасланик америчког председника за преговоре Србије и Косова Ричард Гренел изјавио је да САД не подржавају делимично укидање такси од 100 одсто на увоз робе из Србије које је најавио премијер Косова Аљбин Курти и да је став Вашингтона да оне морају да буду укинуте у потпуности.

"Не подржавамо половичну меру премијера Куртија. Наша позиција је сасвим јасна: таксе морају да буду укинуте у потпуности. Господин Курти прави велику грешку и то је јасно речено председнику (Косова Хашиму) Тачију у Белој кући данас", навео је Гренел ноћас на Твитеру.

Курти је синоћ објавио да ће од 15. марта почети постепено укидање такси на производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине, тако што ће прво бити укинуте таксе на сировине, али да Србија истовремено треба да се обавеже да ц́е обуставити кампању за повлачење признања независности Косова и да треба да започне уклањање трговинских баријера.

У случају да се Србија не придржава обавезе отклањања баријера и не прекине лобирање за повлачење признања, Косово ће од 1. априла почети са применом мера реципроцитета, прво у области трговинских односа, навео је Курти.

Он је додао да ће Косово, ако Београд не одговори на те захтеве, 15. јуна вратити таксе у износу од 100 одсто.

Председник Косова Тачи састао се јуче у Белој кући са саветником америчког председника за националну безбедност Робертом О'Брајаном, а дан раније са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и замеником министра одбране САД Дејвидом Норквистом.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR