Glas Javnosti

Вучићу, замесише нам буђав лебац у Маковици

Ekonomija
Autor: Директно

Радници у "Маковици", фирми која траје већ 75 година, налазе се у безизлазној ситуацији. Власник Иван Иванов је напустио фирму, запосленима није исплатио плате за јануар и фебруар, па се фабрика која се бави производњом хлеба и пецива налази пред гашењем.


То је за портал Директно.рс открио Душан Чокић, члан синдиката запослених у овој фабрици. Он је потанко објаснио са чим су се све радници суочавали након што је Бугарин Иван Иванов купио фабрику.
- Стари власник је продао фирму пре три месеца Ивану Иванову. Он није исплатио радницима ни јануарску, ни фенруарску плату, као ни доприносе. Фирма нема брашна како би наставила да прави хлеб и пецива, нема жита, возила немају горива. А ми вечерас трошимо последње залихе брашна за сутрашњи дан. За хлеб вероватно неће имати довољно брашна, имамо залиха да снабдемо можда трећину Младеновца, док ће сутра пецива бити. Нема ни горива за превоз прозвода, тако да, како сада ствари стоје, вероватно неће бити испоруке - рекао је за наш портал Душан Чокић.

Поред Ивана Иванова, фирму је напустио и менаџер.

- Сада нема никога... Био је ту и менаџер, данас је требало да дође са Ивановим на састанак у један сат, међутим нису се појавили. Нису нам ни довезли жито преко викенда, иако смо им ми рекли да нећемо имати жита за наставак призводње. Ситуација је веома тешка, па фирми прети "катанац". Држава би морала да реагује, будући да до сада није било њене реакције. Ми смо до сада чекали менаџера, који је обећавао да ћемо у марту добити две плате, међутим видели смо да од тога нема ништа.

- Радници су уплашени, јер два месеца нису добили плате. Не могу да измирују обавезе према држави, не могу да плате воду, струју комуналије... Налазе се у небраном грожђу. Забринути су, али ће радити док год буде било брашна. Данас га има, а за сутра је мало вероватно да ће га бити - додао је Чокић.

Истакао је које ће бити следеће мере које ће синдикат предузети.

- Тражили смо састанак са председником општине Младеновац, како би нам помогао. Јер, Младеновац је некада био велики индустријски град, а сада нема ниједну индустријску фабрику која ради. Некада је био међу пет највећих инудстријских градова у старој Југославији. Од председника општине ћемо тражити да држава реагује и да утиче да радници добију макар неке плате. Ако то не буде било могуће, онда бар да се нађу на бироу и одатле да имају неку зараду. Искрено, држава за овај проблем није знала, није ни била упућена. Сви смо ми веровали новом газди и менаџеру, који је био слаткоречив. Међутим, одједном су се само повукли. У тешкој смо ситуацији, јер Маковица има традицију од 75 година и стварно би било штета да на овакав начин заврши.

За крај, Душан Чокић је имао јасну поруку:

- Најпре ћу морати да се консултујем са својом централом синдиката и да видимо да ли има предмета за тужбу. Покушаћемо и да преко суда тражимо правду. Међутим, то је крањи потез, јер знамо колико дуго то зна да траје. Ако треба - ићи ћемо и до Вучића - рекао је Душан Чокић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR