Glas Javnosti

TITO ŽIVEO LUKSUZNO, A CENU PLAĆA SRBIJA: I posle smrti Broza milionski DUGOVI samo 'iskaču' na naplatu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema proceni NBS Srbija će do kraja godine morati da plati tačno 241,8 miliona evra za kredite uzete u vreme bivše SFRJ i Josipa Broza Tita.

I ove godine, kao i mnogih prethodnih, moraćemo da plaćamo ceh udobnog života, dobrih plata i jeftinih kredita iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Narednih meseci, na naplatu nam stižu zajmovi koje su od evropskih i svetskih finansijskih institucija uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović. I to nije sve, jer će Srbija do kraja godine morati da otplati i kredite koje je 1989. od Kuvajta pored Milke Planinc uzimao i tadašnji premijer Branko Mikulić.

Dobro je jedino, što do kraja godine nemamo obaveze prema kreditu koji je od Kine 1999. uzeo Mirko Marjanović, premijer Slobodana Miloševića, a čija je poslednja rata od nepuna četiri miliona evra, dospela pre mesec i po dana. Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji. Ipak, kako tvrdi naš izvor ostali su ogromni stari dugovi.

- Prema Pariskom klubu ove godine imamo dve rate od kojih je glavnica oko 130 miliona evra, a kamata oko 20 miliona. Pet rata od ukupno oko 66 miliona idu prema Svetskoj banci. U julu nam dospeva i 9,4 miliona evra prema Kuvajtu, a već smo im u januaru platili skoro 10 miliona - kaže dobro obavešten izvor.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je Jugoslavija bila minimalno zadužena do 1978. godine.

- A onda je na skupu političara i ekonomista u jednoj skandinavskoj zemlji poručeno da Jugoslaviji treba dati povoljne kredite i tako joj oslabiti poziciju. Vrlo brzo u narednih pet godina Jugoslavija je uvećala spoljni dug sa oko sedam milijardi evra na 18 milijardi - objašnjava Kovačević.

Kako dodaje, krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija. Vraćajući se unazad, podseća i da su krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih naši radnici odlazili na rad u inostranstvo, pa se u zemlju slivalo dosta novca i od doznaka.

Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada se krenulo sa zaduživanjem.

NBS: Nema više starog klirinškog duga

U NBS kažu da nam ove godine na naplatu dospeva 241,8 miliona evra starih dugova, ali dodaju i da smo u celosti izmirili obaveze po osnovu starog klirinškog duga i to prvo prema Češkoj - 9,8 miliona evra.

- Izmirili smo obavezu i po osnovu duga prema Rondex Finance, Inc. od 3,27 miliona američkih dolara po sporazumu Vlade Srbije i Rondex Finance, Inc. od februara 2019. Ovim Sporazumom regulisan je deo duga po Platnom sporazumu između bivše SFRJ i Češke i Slovačke Federativne Republike od 1991. Izmirena je i obaveza prem Slovačkoj Republici od 7,2 miliona evra - kažu u NBS.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR