Glas Javnosti

Утицај вируса Ковид 19 на економију - вебинар

Ekonomija
Autor: eKapija

 

Како ће се привреда опорављати од вируса короне и како би пандемија вируса корона могла да утиче на економију, тема је о којој се посебно расправља, имајући у виду да је тренутно скоро 200.000 људи у свету заражено.

Grzegorz Sielewicz, економиста Coface за централну и источну Европу, одржао је вебинар на ову тему, истакавши да је Ковид 19 тренутно највећа претња за глобалну економију.

 Када је реч о Кини, предвиђа се да ће раст бруто домаћег производа (БДП) Кине бити спорији од очекиваног. Индустријска производња и малопродаја су у паду, као и продаја аутомобила.

 Југоисточна Азија ће вероватно имати највише проблема,  када је реч о утицају на ланце снабдевања, док ће ситуација најмање утицати на Јужну Кореју и Јапан. Ови поремећаји лоше ће утицати и на земље Латинске Америке, као и на Русију.

 Поменувши удео Кине у увозу земаља централне Европе, пре свега Чешке, Пољске, Румуније и Русије, највише ће бити погођени сектори који зависе од дрвета, неметални минерали, рачунари и електроника. Слична ситуација је и са Аустијом, Бугарском, Мађарском и Литванијом, где ће, осим поменутих, проблема бити и у сектору текстила и одеће.

 Када је реч о Италији,  за велики број услужних сектора епидемија значити неколико месеци изгубљеног прихода. Италија је кључни снабдевач за источну Европу, а изложена је главим западним економијама, а када је реч о централној и источној Европи, Словенија има готово подједнак увоз и извоз са Италијом, док су велики увозници Естонија и Летонија.

 Поменувши туризам, Sielewicz је истакао да ова грана привреде има слабе шансе, што ће посебно погодити земље Балкана, чији је важан део економије управо оба област.

 Закључак је да ће многе земље ући у рецесију, а порашће и ниво незапослености. Компаније неће моћи да задрже исти број радника. Најважније је да је потребна додатна помоћ централних банака, као и други канали подршке привреди, како би се и привреда опоравила.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR