Glas Javnosti

Укинули би и лифтове да могу, али се не исплати. Није мало педест посто

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Блиц / од 30.08.2018.

“Градско стамбено” је повећало цене текућег или редовног одржавања зграда, па ће Београђани који живе у стамбеним објектима са лифтом убудуће ову услугу плаћати 49 одсто више, док ће онима који немају лифт рачуни бити већи за 44 процената.

- Без повећања цене за одржавање лифтова немогуће је обавити тај посао. Град Београд је самостално донео одлуку о повећању цене одржавања лифтова за два динара по метру квадратном. Сада са повећањем цена одржавања лифта у Београду износи 4,5 динара по метру квадратном што је најнижа цена у читавом региону. Рецимо, у Сарајеву грађани за исту услугу плаћају 12 динара по квадрату. “Градско стамбено” одржава око 6.500 најстаријих лифтова у Београда чија је просечна старост преко 43 године и без повећања цене одржавања није могуће решити многобројне захтеве грађана који имају проблеме са лифтовима - објаснио је Весић.

Како је објаснио, минимална цена одржавања је одређена на основу формуле из Мишљења о примени појединих одредби Закона о становању и одржавању зграда које је донело Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре 7. децембра 2017. године.

- Према том Мишљењу један од критеријума за одређивање минималне цене је просечна нето зарада у јединици локалне самоуправе за претходну годину, а она је највиша у Београду - навео је Весић.

Он је поновио да су цене одржавања “Градског стамбеног” у Београду убедљиво најниже у региону, наводећи да у Босни и Херцеговини и Црној Гори за исти обим услуга и радова које пружа “Градско Стамбено” у Београду грађани плаћају око 30 динара по метру квадратном, у Хрватској 158 динара по квадрату, а у Словенији чак 824 динара по квадратном метру.

- Најнижа цена приватних компанија за одржавање стамбених зграда са лифтом у Београду за све услуге које пружа “Градско стамбено” је 30 динара по метру квадратном, а “Градско стамбено” одржава око 14.000 најстаријих зграда у Београду чија је просечна старост преко 50 година - закључио је Весић.

Он је поручио и да ће Град разговарати с Владом Србије, односно Министарством грађевинарства о могућим корекцијама у примени Закона о становању и одржавању зграда, а како би се изашло у сусрет грађанима и заштитио њихов интерес.

Глас јавности / Блиц / од 30.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR