Glas Javnosti

У земљи у којој је просечна плата 25 хиљада динара, држава је плаћала Карамашу 340.000 ЕВРА за управљање Железаром! И то БЕЗ ОБЗИРА на успешност пословања смедеревске фабрике?!

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Н1 / од 06.08.2018.

Новинари Инсајдера дошли су до уговора о управљању Железаром Смедерево, који је Влада Србије три године чувала у строгој тајности, а према ком је фирми ХПК Менаџмент, чији је сувласник Петер Камараш, држава плаћала управљање Железаром 340.000 евра месечно без обзира на успешност пословања, а уз то су били предвиђени и додатни високи бонуси.

Уговор о пружању услуга и саветовања су 21. марта 2015. године потписали Петер Камараш, један од сувласника ХПК Менаџмент, Жељко Сертић, тадашњи министар привреде и Бојан Бојковић у име Железаре.

Како се може видети у уговору до којег је дошао Инсајдер, тај пословни аранжман предвидео је фиксну и варијабилну накнаду ХПК Менаџменту. Како стоји у уговору, њима је била загарантована фиксна накнада у износу од 340.000 евра месечно, без обзира на резултате рада.

Поред тога имали су право на бонус у сваком кварталу у ком је Железара пословала позитивно. Бонуси су износили између 25 и 35 одсто од укупног профита Железаре остварене у претходном кварталу, уколико је фирма пословала позитивно.

Такође, биле су предвиђене и посебне накнаде за остварење одређених циљева.

ХПК је тако имао право на додатних 800.000 евра у случају позитивних резултата два месеца за редом, као и додатних 700.000 евра за обим производње већи од 375.000 тона.

На крају, ХПК је имао право и на додатни бонус “у случају успешног спровођења поступка приватизације у периоду од пет година”. ХПК је имао право на чак 30 одсто постигнуте цене. Како стоји у уговору, без обзира на постигнуту цену, минимални бонус је 10 милиона америчких долара.

 

Глас јавности / Н1 / од 06.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR