Glas Javnosti

U strahu od virusa ne kupuju jagode

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Beograd - Španska jagoda danima stoji netaknuta na rafovima širom Evrope.

Neizvesna je sezona i za domaće proizvođače, upozorio je dr Aleksandar Leposavić, jedan od najboljih poznavalaca stanja u ovoj proizvodnji.

Pred nama je prilično neizvesna sezona u malinarstvu. Naši proizvođači i prerađivači izuzetno su podložni negativnom uticaju aktuelnih dešavanja zbog pandemije i biće potreban dobar plan, ali i intervencija države, rekao je Leposavić.

"Mogući su problemi s obezbeđenjem radne snage, a evidentno je nasleđeno i ne baš dobro stanje u proizvodnim zasadima maline i kupine, koje su dugo godina bile okosnica izvoza srpske privrede", kaže on.

Ukoliko kriza potraje, Leposavić preporučuje da se na vreme pripreme skladišni kapaciteti i da se obezbedi dovoljno ambalaže za prijem i smrzavanje robe u slučaju da bude nedostatka ljudstva i nemogućnosti normalnog funkcionisanja proizvodnog procesa u prijemnim i prerađivačkim centrima u Srbiji.

"Naravno, konkretna pomoć države bila bi od presudnog značaja za opstanak svih u lancu proizvodnje. Iskustvo drugih zemalja, a posebno Francuske, i njihova najava uključivanja države u proces otkupa i kod nas bi imao značaj. Aktivnim uključivanjem države i strogom kontrolom proizvodnje, prerade i izvoza, vodeći računa i o sopstvenom interesu, sprečile bi se i zloupotrebe ", rekao je on.

Кomentarišući aktuelnu situaciju u svetskom voćarstvu, on ističe da pandemija bolesti kovid 19 na globalnom nivou već pogađa više od 200 zemalja, što ugrožava proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda.

Leposavić kaže da kod kupaca postoje brojne nepoznanice i strahovi u vezi sa konzumiranjem voća i prenošenjem virusa. Zbog toga je situacija u voćarstvu veoma raznolika. Na svetskom tržištu trenutno je velika tražnja za limunom i većinom agruma, a značajan rast beleže i domaći proizvođači i izvoznici jabuke.

Prema analizama, trenutna situacija sa virusom korona najviše pogađa proizvođače jagoda iz Španije. Njihovi glavni proizvodni regioni suočeni su s ogromnim padom tražnje jagode namenjene za svežu potrošnju.

"Španska jagoda danima stoji netaknuta na trgovačkim rafovima širom Evrope. A problem za španske proizvođače jeste i to što izuzetno teško obezbeđuju radnu snagu za poljske radove. Sa sličnim problemima suočavaju se i grupacije proizvođača ovog voća iz Francuske zbog čega mnogi odustaju od berbe ovog voća", kaže Leposavić.

Otežavajuća okolnost za prerađivače jagode i ostalog voća i povrća u ove dve zemlje predstavlja i potreba održavanja distance između zaposlenih u preradnim centrima. Zbog toga što ne mogu da ispune te uslove odustaju od posla.

Francuske vlasti, kako kaže, najavile su da će pomoći i da će se uključiti u proces otkupa i skladištenja robe. Кao mogućnost se pominje i progresivno smanjivanje mera izolacije za najmanje rizičnu populaciju stanovništva, kao što su učenici i studenti kako bi sprečili propast poljoprivredne proizvodnje i mogućnost nestašica hrane.

Aleksandar Leposavić ističe da, ukoliko se sprovode mere dobre proizvođačke prakse, nema razloga za strah od prenošenja virusa putem konzumiranja voća, na šta ukazuju rezultati nekoliko renomiranih laboratorija iz Nemačke i SAD.

 

IZVOR; B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR