Glas Javnosti

U aprilu 2023. očekuje se inflacija od pet odsto u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U uslovima rastuće neizvesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede ostala su stabilna i nastavila su da se kreću oko nivoa od pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije.

Naime, prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz aprila, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u aprilu sljedeće godine iznositi pet odsto, a slična su i očekivanja prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz maja i iznose 5,1 odsto.

Kada je reč o privrednicima, i njihova očekivanja su slična pa su prema anketi agencije Ipsos, ona ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose pet odsto.

Zanimljiva su inflaciona očekivanja i jednog i drugog sektora za dve i tri godine unapred jer su niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću u rasponu od tri odsto do četiri odsto za obe ove godine.

Ti rezultati ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.
Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj je osnovi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navode iz Narodne banke Srbije, prenose Novosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR