Glas Javnosti

Svetske prilike oborile cenu goriva

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Cene goriva na benzinskim stanicama padaju od 20. Januara što je rezultat pada tražnje kao i tromesečnog “naftnog rata” među najvećim svetskim proizvođačima koji je povela Saudijska Arabija povećavajući proizvodnju, rekao je danas u izjavi za Tanjug generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

Cena barela nafte na svetskom tržištu padala je u tom period I ispod 23 dolara, a od 20. Januara do sada cena litre evro premijum 95 goriva u Srbiji manja je za 15,5 dinara, evrodizel je pojeftinio za 20,4 dinara a TNG je 5,1 dinar jeftiniji.

“Pre nedelju dana došlo je do porasta cena nafte na svetskom tržištu na 34 dolara po barelu što je trend koji se održao pa se može očekivati da cene goriva u Srbiji za sada ostanu na postojećem nivou ili budu nešto malo niže”, rekao je Mićović.

Zbog mera ograničavanja kretanja kao i rada od kuće, smanjenog obima industrijske proizvodnje i transporta u Srbiji je značajan i pad prodatih količina derivate na banzinskim stanicama.

“U odnosu na prvu nedelju marta količine prodate na benzinskim stanicama u prvoj nedelji aprila bile su manje za 50 procenata”, kaže on.

Zbog rata svetskih proizvođača nafte naftna privreda trpi ozbiljne posledice a neophodno je da preživi kako bi omogućila adekvatno snabdevanje privrede i potrošača posle uspostavljanja normalnih tokova.

“I naftne kompanije koje se bave prodajom derivate od rafinerija ka potrošačima u ovom trenutku ozbiljno preispituju dalji opstanak, jer udar je takav da ga neće svi preživeti”, kaže Mićović.

On očekuje da do sada saopštene ekonomske mere Vlade Srbije na naftni sektor utiču po pitanju radnog prava, kroz zarade.

“Naftni sektora se truda zadrži zaposlene koliko god je moguće bez obzira što su znatno promenjene okolnosti poslovanja”, rekao je on I podsetio da je benzinskim stanicama ograničeno i radno vreme.

Dodaje da se i u ovom sektoru razmišlja o “danu posle” gde bi se podrška države mogla videti kroz davanje garancija preduzećima kupcima derivata da će preuzete količine od naftnog sektora biti i plaćene.

“Recimo kod kompanija koje se bave prevozom putnika trenutno posla nema a da bi one u jednom trenutku počele poslovanje i krenule ka nekadašnjem normalnom poslovanju biće potrebne garancije države za njihove troškove”, kaže Mićović.

UNKS je blagovremeno je poslalo predlog mera Vladi Srbije, kaže Mićović i dodaje kako naftaši očekuju da će mere biti donošene sukcesivno, u dužem roku, kako bi bile podrška vraćanju pojedinih sektora privrede u normalne uslove poslovanja.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR