Glas Javnosti

Суноврат цене нафте

Ekonomija
Autor: Спутњик

Цена нафте „Брент“ пала је испод 27 долара за барел први пут од новембра 2003, следи из података са берзи.


У 16.19 по московском времену (14.19 по средњоевропском), цена мајских фјучерса за северноморску нафту „Брент“ пала је за 6,51 одсто – на 26,88 долара по барелу, а мајских фјучерса за сирову нафту „ВТИ“ – за 10,72 одсто, на 24,4 долара по барелу.

Како су аналитичари „Голдман Сакса“ изјавили за агенцију Ројтерс, „пад потражње за нафтом услед ширења коронавируса постаје све видљивији“.
Котације нафте и девизни курс срушили су се након вести да чланице Организације земаља извозница нафте нису успеле да продуже споразум о смањењу производње. Још један фактор који утиче на националну и светску економију остаје пандемија коронавируса.

Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је 10. марта да врата ОПЕК+ нису затворена и да су редовни састанци планирани у мају-јуну, а није искључио ни могуц́ност нових споразума. Према саопштењу Кремља, није искључено да ће Русија и Саудијска Арабија успети да се договоре о количини производње нафте.

С друге стране, директор „Сауди Арамко” Амин Насер потврдио је да ће у априлу ова саудијска компанија драстично повец́ати испоруку нафте. Према његовим речима, укључујуцћи испоруке у земљи, обим испоруке износиц́е 12,3 милиона барела нафте дневно.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR