Glas Javnosti

ŠTA SVE MORATE DA PLATITE ISPOD RADARA KAD KUPUJETE STAN: Birokratske usluge bez kojih nema završene procedure

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prilikom kupovine bilo koje nekretnine u cenu iste nikada se do kraja u oglasima neće prikazati finalni iznos koji kupac mora da iskešira. One variraju o odnosu na cenu nekretnine ali i prema tome da li je stambeni prostor prethodno uknjižen u zemljišne knjige.

Pored cene koju moraju da plate za stanove i kuće, potencijalni kupci nekretnina moraće za papirologiju da izdvoje još nekoliko stotina evra, kako bi se otklonile sve administrativne prepreke čime bi stan konačno bio uspešno uknjižen.

Vrednost nekretnina u Beogradu vrtoglavo raste poslednjih godina, a cena kvadrata pored tradicionalnih gradskih zona, od skora se podiže i u delovima gde se nekada kvadrat mogao naći i za 1.000 evra, a sada je tu neophodno dati i preko 2.000.

Osim što morate da izdvojite za zvaničnu cenu kcadrata, uvek „ispod radara“ prolazila je i cena koju kupci moraju da izdvoje za razne birokratske usluge bez kojih stan neće biti uknjižen.

Direktor City Expert-a, agencije koja se bavi nekretninama, Miloš Mitić kaže da treba praviti razliku između toga da li kupac finansira kupovinu gotovinom ili iz stambenog kredita.

„Ukoliko kupac daje keš, odnosno gotovinu za stan, moraće da plati overu ugovora kod notara, za šta je potrebno izdvojiti od 200 do 600 evra u zavisnosti od cene stana. Nakon toga potrebno je da se plati 3.960 dinara za overu Izjave o isplati cene u celosti, porez na prenos apsolutnih prava što je 2,5 odsto od cene iz ugovora ili od vrednosti koju odredi Poreska uprava“, rekao je Mitić u izjavi za Nova.rs. i dodao:

„Za transfer novca u banci neophodno je platiti između 5.000 i 16.000 dinara, a ovolika razlika zavisi od toga kako je svaka banka zasebno uredila ovo pitanje. I na kraju, knjiženje u katastru košta 6.000 dinara“, objasnio je Mitić.

Sa druge strane, postoje minimalne, ali ipak značajne razlike kod kupaca koji uzimaju nekretninu preko kredita. U odnosu na kupovinu u gotovini, kupci koji uzimaju preko kredita stan ili kuću moraće da plate overa založne izjave u zavisnosti od iznosa koji se kreditira i upis hipoteke u katastar.

Ono što ostaje isto jesu uslovi koje važe i za zainteresovane kupce koji plaćaju kešom: overa ugovora kod notara (200-600 evra u zavisnosti od cene stana), overa Izjave o isplati cene u celosti (klauzula intabulandi) – 3.960 dinara, porez na prenos apsolutnih prava (2,5 odsto od cene iz ugovora ili od vrednosti koju odredi poreska uprava), transfer novca u banci (0,2% od iznosa koji se prebacuje, a najviše 5.000 rsd – 16.000 rsd u zavisnosti od banke do banke) i knjiženje u Katastru (blizu 6.000 dinara).

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR