Glas Javnosti

Srbija mora da se zaduži, rezerve nisu dovoljne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

- Predviđanje Međunarodnog monetarnog fond da će bruto domaći proizvod Srbije pasti ove godine za tri odsto zbog globalne krize izazvane pandemijom korona virusa je optimističnija projekcija - smatra ekonomista Goran Nikolić i navodi da toliki pad nije strašan u odnosu na druge zemlje regiona. On daje da će Srbija ipak morati da uzima kredite kod MMF-a!

Nikolić za Tanjug kaže da je projekcija MMF-a da bi svetska privreda trebalo da padne u ovoj godini tri odsto, koliko je predviđanje i za Srbiju s tim što će, kako je naveo, razvijene zemlje pasti značajno više i to šest odsto, dok će takozvane zemlje u razvoju imati pad od oko jedan odsto.

Srbiji, navodi, MMF predviđa nešto manji pad nego što je prosek našeg regiona i to ga, kaže, raduje.

- Ono što je, ipak, za Srbiju ohrabrujući pokazatelj to je da će zemlje Centralne i Istočne Evrope imati viši pad od oko pet odsto. Naš procenjeni pad i nije tako strašan, kao što se i moglo očekivati - rekao je Nikolić.

Smatra da će Srbija morati da se zaduži, jer njene rezreve nisu dovoljne da ove godine pokrije velike potrebe koje će biti između sedam i osam milijardi evra za finansiranje deficita i refinansiranje starih dugova.

- MMF daje najpovoljnije kredite, možda čak bude i kao što je bilo 2009. i dela za budžetsku podršku, tako da sve treba iskoristiti što budu dali, jer to će biti najpovoljnije. Ako moramo da se zadužujemo, a moramo, treba uzeti najjeftinija sredstva - navodi Nikolić.

Misli da MMF neće imati nekih većih zahteva i uslovljavanja zbog dramatične situacije u svetu i pokušaće da posebno pomognu zemlje u razvoju, među kojima je i Srbija.

"Smatram da treba iskoristiti sva raspoloživa sredstva bez kamate i od MMF i Svetske banke da jeftinije prođemo u svemu ovome, to je najvažnije", kaže Nikolić i navodi da Srbija treba da se zaduži kod onoga ko će dati kredit bez kamate ili sa najmanjom kamatom.

Kako je rekao, MMF je dao malo optimističniju prognozu sa željom i da sam ne utiče negativno na očekivanja tržišnih učesnika, ali postoji i lošiji scenario po kome bi pad bio šest odsto.

- Ako se bude epidemija nastavila intenzivno u drugoj polovini godine, onda ovo ništa ne važi, važi taj mnogo lošiji scenario i vrlo spor oporavak u 2021. godini - kaže Nikolić.

Inače, kako navodi, predviđanja su da će pad evrozone biti čak 7,5 odsto, SAD blizu šest odsto, dok Kina raste samo jedan odsto. Smatra da ovi rezultati takođe ukazuju da će Kina nešto brze sustići SAD nego što se do sada očekivalo, i to verovatno 2028. umesto 2029. Kina će, navodi, postati najveća ekonomija na svetu sudeći po ovim pokazateljima i Kini se daje prednost zbog reagovanja na krizu.

 

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR