Glas Javnosti

САМО ДА НЕ БУДЕ КАО СА КОРИДОРИМА: Лучанска војна фабрика "Милан Благојевић" примењује светску технологију

Ekonomija
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

Предузеће је из сопствених средстава издвојило близу 1,6 милиона евра за овај нови погон, док је у градњу и технологију Влада Србије уложила око 4,4 милиона евра.

У ХЕМИЈСКОЈ индустрији "Милан Благојевић" у Лучанима је почела пробна производња у новој фабрици за континуирану нитрацију целулозе, која обезбеђује једињења за баруте и ракетна горива. Реч је о најсавременијој светској технологији из ове области, све опасне операције изводе се без присуства људи, преко командне табле одакле се дозирају сировине и нитрација, даљинским управљањем. Радове је изводила немачка фирма "Јозеф Мајснер" - од надзора, монтаже и уградње опреме, до функционалне пробе и пуштања у рад.

 

- На тако савршеној и вредној опреми радиће само петорица запослених - казао је пуковник Војске Србије Радош Миловановић (74), генерални директор "МБ Наменске", напомињући да ће ове године фабрика уложити осам милиона евра у нове програме.

У наредном раздобљу, објашњава Миловановић, планирано је освајање две нове технологије, тробазних барута и модуларних пуњења за чувену хаубицу 155 мм, коју производи "Југоимпорт" у Смедеревској Паланци.

 

- За то наоружање потребна је посебна муниција, па идемо на нову технологију, уз подршку Владе Србије. Те две инвестиције вредне су око 16 милиона евра, а највећим делом новац ће обезбедити фабрика - додаје пуковник Миловановић.

Ово војно предузеће константно бележи пораст производње и пласмана робе на инострано тржиште. Око 40 процената програма, у који спадају производи од нитроцелулозе, све врсте барута и ракетних горива, завршава на домаћем тржишту. Остатак иде у извоз, и то у све земље некадашње Југославије, али и у Бугарску, Румунију, Италију, Шпанију, Аустрију, Француску, Америку, Малезију...

- Успели смо у јакој конкуренцији компанија из Европе да капацитете упослимо, биће посла и следеће године, а колектив од 1.320 запослених лане је остварио добит од 13 милиона евра, са просечним примањима од 63.000 динара - истиче пуковник Миловановић. - За првих седам месеци ове године имамо седам милиона евра добити. При томе, од почетка прошле године до данас, државној каси дали смо 2,5 милијарди динара на име пореза на добит. 

ДОНАЦИЈА

ОПШТА болница Чачак добиће ускоро најсавременију опрему за лапароскопске операције у области оториноларингологије коју је донирала фабрика "Милан Благојевић-Наменска". Вредност донације је 4,5 милиона динара.

БИЋЕ ПЛАТЕ И 100.000

ВОДИО сам ову фабрику кад је била у губитку, нисам имао људима да поделим плате, а сад су све обавезе плаћене и на рачуну имамо 16 милиона евра готовине. Претходног месеца просек зарада био је 73.000, а наш циљ је 100.000 динара.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR