Glas Javnosti

Privrednici od ponedeljka mogu da se prijavljuju za pomoć države

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež na konferenciji za novinare govore o detaljima ekonomskih mera za pomoć privredi Srbije, vrednim 5,1 milijardu evra. Na sednici Vlade Srbije usvojene su tri uredbe, kojima je definisan pravni okvir. Uredbe na snagu stupaju odmah.

Preduzećima će, uz garanciju države, biti dostupni jeftini krediti za likvidnost, a svakom punoletnom građaninu Srbije, po okončanju vanrednog stanja sleduje i 100 evra na račun.

Kako je ranije najavljeno, preduzetnici, kao i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima na svoje račune treba da dobiju  tokom maja meseca prvu od tri minimalne zarade koje im je namenila država Srbija u okviru novih mera pomoći zbog epidemije koronavirusa. Sve firme dobiće mogućnost odloženog plaćanja poreza i doprinosa, a oni koji doniraju biće oslobođeni i plaćanja PDV tokom vanrednog stanja.

Siniša Mali pozvao je privrednike da se već od ponedeljka prijavljuju za pomoć države, kako bi što pre dobili pomoć u vidu minimalca za zaposlene i povoljnih kredita.

Odlaže se plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade svim privrednicima koji od 15. marta nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Jednostavna prijava kroz poreski PPP-PD obrazac: samo jednu stvar privrednik treba da upiše u kvadratiću broj  1.4 datum – 4. januar 2021. godine. Samim tim automatski se u sistemu Poreske uprave odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i akontacije poreza na dobit. Automatski se time prijavljuje i za tri minimalca koje država isplačuje za njegove zaposlene.

U periodu od tri meseca nakon poslednje isplate, privrednik ne sme da smanjuje broj zaposlenih za koje je tražio pomoć države.

Krediti preko Fonda za razvoj odobravaju se na 36 meseci, uz 9-12 meseci grejs perioda, sa jedan odsto kamatne stope. Krediti se daju i vraćaju u dinarima.

Za preduzeća koja žele da izdaju korporativne obveznice kao način za prikupljanje kapitala – ceo postupak trajaće 17 umesto 77 dana, trošak celog postupka će firmu koštati nešto više od 10.000 evra, umesto preko 80.00 evra . Tu je reč o objavi prospekta i celom postupku koji uključuje Beogradsku berzu, Centralni registar hartija od vrednosti, Komisiju za hartije od vrednosti.  Moguće je i učešće države na ovim aukcijama ako, kako kaže Mali  – poslovni planovi preduzeća to pokažu i dokažu.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR