Glas Javnosti

Опрез са давањем овлашћења

Ekonomija
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 24.08.2018.

Када нису у могућности да оду по пензију, сениори у банци повере платну картицу наследницима. Постоје два поуздана начина да се власник рачуна обезбеди од злоупотребе овлашћеног лица.

Овлашћење блиских сродника је најлакши начин да се у случају болести пензионера уредно плате рачуни или подигне новац са рачуна.

 
Многи припадници трећег доба немају компјутер и интернет или нису почели да електроски плаћају рачуне и поручују храну. У случају болести, па и обичне прехладе, они који немају код куће новац и комшију који је рад да за њих оде на шалтер, морају да овласте блиску особу на своју платну картицу.

Овлашћење друге особе је изузетно једноставан поступак и обавља се у банци на лицу места. Потребно је само понети личну карту и платну картицу, а особа која ће бити овлашћена мора да буде присутна и понесе лични документ. Процедура се обавља у року од пет минута и овлашћено лице кроз недељу дана може да подигне картицу. Овлашћено лице ће поред картице за текући рачун моћи да узме и чекове и да располаже рачуном као својим.

Међутим, многе старије особе, које имају двоје и више деце, обично овлашћују обоје како не би један помислио да у њега родитељ нема поверења. Нажалост, што је више људи овлашћено, више је и могућности за злоупотребу. Поред тога што овлашћеник може да користи картицу у случају невоље, може и да је плански злоупотреби.

Власник рачуна ће касније (обично када стигне извештај) лако утврдити ко је са његовог рачуна скидао новац, али тада је најчешће касно. То значи да власник рачуна мора да прати стање свог рачуна како се не би непријатно изненадио, поготово уколико има кредитну, а не дебитну картицу. Наиме, са дебитне картице може да се "скине" само постојећи новац који је на рачуну, а код кредитне може да се троши и "унапред".

Постоји неколико начина да се власник рачуна "заштити" од могуће злоупотребе картице овлашћених, блиских особа. Једна од најбољих је да када банка изради картицу (најчешће је потребно неколико дана), власник рачуна лично подигне картицу, а затим је по потреби уступи блиској особи на коришћење. Међутим, уколико овлашћено лице често плаћа рачуне и купује том картицом, власник може у банци да инсистира да за сваку трансакцију добије СМС на мобилном телефону и тако ће поуздано знати када, где и колико је потрошено са његовог рачуна.

 
НАЈВИШЕ ДВЕ ОСОБЕ

Власник текућег рачуна може на свој рачун овластити највише два лица. Процедура је једноставна. Од документације је потребна важећа лична карта власника и овлашћених лица. Потребно је да власник и овлашћена лица заједно дођу у експозитуру банке и потпишу картон депонованих потписа. Овлашћена лица могу располагати средствима са текућег рачуна као и наручивати и користити чековне бланкете по текућем рачуну. Велики број пензионера, који су традиционално највернији клијенти Банке Поштанска штедионица, користи могућност да овласти друга лица да располажу средствима на текућем рачуну. Трошкови одржавања текућег рачуна за пензионере у Банци Поштанска штедионица су иначе најнижи на домаћем банкарском тржишту и они износе 70 динара месечно - кажу за "Новости" у Поштанској штедионици.

 

ОПРЕЗНО НА БАНКОМАТУ

Најстарија превара је да лопов (обично 10. или 25. у месецу када лежу пензије) прати пензионера до банкомата, претвара се да чека ред и запамти ПИН који је унет приликом подизања новца.

Уколико овај лопов у наредном периоду успе да украде новчаник, са картице без проблема може да скине новац, док власник позове или стигне до банке и блокира картицу.

Зато избегавајте банкомате који нису добро осветљени Уколико неко чека ред, пустите га пре вас. Тражите од банке да за сваку трансакцију добијате СМС поруку на телефону. Никада не дајте продавцу или конобару да однесе картицу ван вашег погледа. Запамтите ПИН и не носите га на папирићу у новчанику.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 24.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR