Glas Javnosti

OD SKROMNOG ADVOKATA DO BELE KUĆE: Evo koliko vredi Bajdenovo bogatstvo i šta sve poseduje novi predsednik SAD (FOTO/VIDEO)

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Dok je javnost saznala da je prošle godine bivši predsednik SAD-a Donald Tramp platio porez u iznosu od 750 dolara ili manje u poslednjih nekoliko godina, ali da da on i njegove kompanije imaju nepodmireni dug koji možda premašuje i milijardu dolara, stupajući prvi čovek Amerike ima jasiju poresku sliku.

Novoipostavljani predsednik Džo Bajden nekada je nazivan "najsiromašnijim čovekom u Kongresu". Ipak finasiije Bajdena nisu za potcenjivanje, ali je njegovu neto vrednost i način na koji je do nje došao daleko lakše pratiti, pogotovo jer je poreske prijave objavljivao svake godine više od deset godina, prenosi Biznisinfo.

S porodičnom prošlošću koja ne oskudeva ni u bogatstvu ni u nevoljama, Bajden je proveo mnogo godina kao "Džo srednje klase" pre nego što je stekao trenutnu neto vrednost, piše politička redakcija magazina Marie Claire.

Dve kuće u Delavareu

Sve u svemu, Džo trenutno vredi devet miliona dolara, što je znatno više nego ranije u njegovoj karijeri. Ovaj se iznos do kojeg je Forbs došao u julu 2019. godine temelji na ukupnom portfelju od četiri miliona dolara nekretnina (Džo i supruga Džil Bajden poseduju dva doma u Delavareu), gotovini / investicijama vrednim četiri miliona dolara i saveznoj penziji vrednoj više od milion dolara.

Foto: Fonet/AP

Bajdenovi su u poreskim prijavama od 2016. do 2018. godine, koje su pokazale da su 2017. i 2018. godine platili oko trećinu prihoda u porezima (3,7 miliona dolara, odnosno 1,5 miliona dolara), a da su značajan iznos donirali i u dobrotvorne svrhe (milion dolara odnosno 275.000 dolara).

Od bogate porodice do siromaštva

Džo Bajden stariji, koji je imao dubok uticaj na svog sina, potekao je iz bogate porodice – njegov otac vodio je odeljenje American Oila. Ali Džo stariji započeo je posao samostalno kao preduzetnik i imao je nekoliko poslovnih neuspeha, ostavljajući porodicu siromašnu prema memoarima njegovog sina (u jednom trenutku deca su čak otišla kod bake).

Džo stariji na kraju je pronašao posao u prodaji automobila i porodica se nastanila u Delavareu – tamo je ostala do danas – i Džo mlađi završio je program studij-rada kako bi pohađao prestižnu akademiju Archmere u Klejmontu.

Džo je počeo da radi u advokatskoj firmi nakon venčanja s prvom suprugom Neilijom, a zatim je postao jedan od najmlađih senatora ikad izabranih, s početnom platom od oko 42.500 dolara godišnje (250.000 dolara u današnjim dolarima, prilagođeno inflaciji).

Poreske prijave počeo je objavljivati 1998. godine a iz njih je bilo vidljivo da su prihodi bračnog para dolazili od njegove plate u Senatu. I rad njegove sadašnje supruge Džil doprinosio je njihovim ukupnim prihodima: ona se bavi obrazovanjem više od tri decenije. 2009. godine Džoova plata senatora iznosila je 169.300 američkih dolara, a onda je njegova plata kao potpredsednika tokom mandata predsednika Obame u proseku iznosila oko 225.000 američkih dolara svake godine.

Jedna neisplaćena hipoteka i jedan kredit

Kada je Džo zvanično završio svoj mandat potpredsednika, podneo je obrazac za finansijsku evidenciju u kojoj se navodi njegova neto vrednost između – 897.000 i 489.000 dolara.

Kao potpredsednik, zarađivao je oko 225.000 američkih dolara svake godine. Ali onda, u naredne dve godine, par je očigledno zaradio više od 15 miliona dolara za držanje govora, turneje s knjigama (i on i Džil objavili su memoare) i vođstvo u Pen Biden Centru za diplomatiju i globalni angažman na Univerzitetu u Pensilvaniji (trenutno je na odsustvu).

Zauzvrat su uspeli da daju više donacija i otplate jednu od svojih hipoteka – jedna je još uvek neisplaćena, kao i kreditna linija za jednog od njihovih sinova – i kupe novo imanje na plaži Rehoboth.

Predsednička plata i dodaci

Američki zakon navodi da predsedniku Sjedinjenih Država mora biti isplaćena plata dok je na funkciji. Kongres je 2001. godine povećao predsedničku platu sa 200.000 na 400.000 američkih dolara i dodao dodatni trošak od 50.000 američkih dolara godišnje. Predsednik takođe prima neoporezivi iznos za putovanja od 100.000 dolara i 19.000 za zabavu. Predsednička plata je oporeziva, ali ostali dodani troškovi nisu.

 (Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR