Glas Javnosti

Očekuje se najveći pad investicija u poslednjih 20 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Konferencija UN o trgovini I razvoju (UNCTAD) procenila je da bi se globalne strane investicije u periodu 2020-2021 mogla smanjiti na nivo od 30-40 odsto zbog pandemije korona virusa.


Na ovaj način, UNCTAD je značajno promenio procenu objavljenu pre nekoliko nedelja kada je prognoziram pad investicija od 5-15 odsto zbog
pandemije.

Ova nova procena nagoveštava najveći pad stranih investicija u poslednjih 20 godina. Inače, globalne strane direktne investicije dostigle su u 2019. Godini vrednost od 1.390 milijardi dolara.

Ove projekcije UNCTAD temelje se na poslovnim rezultatima multinacionalnih kompanija koje značajno učestvuju u ukupnom obimu medjunarodnih
investicija. Kako se ističe u saopštenju UNCTAD, prema poslednjim podacima 57 odsto od 100 najvećih multinacionalnih kompanija izvestilo je o negativnom uticaju pandemije na njihove poslovne rezultate.

Kriza nastala zbog pandemija virusa najteže je pogodila energetski sektor, sektor sirovina, kao I vazdušni saobraćaj I automobilsku industriju, saopštio je UNCTAD.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR