Glas Javnosti

О куповини плодних ораница крај Београда размишља једна компанија

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Новости / од 11.09.2018.

Истекао рок за пријаве за куповину ораница Пољопривредног комбината Београд. Према незваничним информацијама, стигла је једна понуда инвеститора, а реч је о српском огранку "Ал Дахре".

О КУПОВИНИ плодних ораница крај Београда размишља једна компанија. Јуче у подне истекао је последњи рок да заинтересовани инвеститори поднесу пријаву за учешће у јавном прикупљању понуда са јаваним надметањем, а све са циљем приватизације. Пријаву је, како су незванично сазнале "Новости", доставио само један заинтересовани инвеститор.

 
Надлежни још не откривају о коме је реч. Незванично, за некада највеће пољопривредно предузеће у земљи биле су заинтересоване две компаније - српске испоставе "Ал Дахре" из Уједињених Арапских Емирата и једна хрватска компанија, иза које заправо стоји индијски капитал. Оне су откупиле документацију. Исто тако незванично, банкарску гаранцију су поднели Арапи, што би могло да укаже да су се они и званично пријавили за "трку", али ову потврду из надлежног министарства нисмо могли да добијемо.

Ко се и званично пријавио, јавност би требало да сазна 13. септембра. Отварање главне коверте, у којој стоје подаци о понуђачу, заказано је за четвртак у подне. Отвараће се коверте само оних којима је пријава одобрена. Уколико је стигла коверта са понудом, али отварању не присуствује понуђач, самтраће се да је од учешћа одустао.

Почетна цена имовине, у којој је и капитал три зависна предузећа, јесте 104,5 милиона евра. Будући власник треба да подмири и цену сточног фонда. Вредност стада ће се утврдити непосредно пре продаје. Синдикат ПКБ није био задовољан ни моделом продаје ни почетном ценом. Инвеститор не купује фирму, већ имовину. Негодовали су што је процењена вредност ПКБ 2015. године била 314 милиона евра, а сада је спала на 208 милиона евра.

Право да учествује у надметању има домаћа фирма, којој је претежна делатност пољопривреда или трговина пољопривредним производима. Очекује се да она самостално или са зависним предузећима остварује годишњи приход од 400 милиона евра. 

ИМОВИНА

ИМОВИНУ ПКБ чини око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, око 70 километара каналске мреже за наводњавање, око 17.000 грла стоке, али и комбајни, трактори. Тренутно упошљава око 1.700 радника.

Глас јавности / Новости / од 11.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR