Glas Javnosti

NOVI UDAR PO DŽEPU PUŠAČA: Ostvaruje se noćna mora LJUBITELJA DUVANA, paklica će koštati KAO NA ZAPADU!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Čini se da cigarete poskupljuju iz dana u dan. Svi veliki proizvođači svoje cene podižu od 1. februara za 10 dinara, tako da taj slučaj neće zaobići ni našu zemlju. Paklica naših cigareta koštaće kao u Nemačkoj.

Prvi je to uradio  "Japan tobako internešnal" (JTI) iz Sente, a potom su to nastavili i brendovi ostalih proizvođača, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, koji će poskupeti za isti iznos. Prema cenovniku JTI, najjeftinija paklica koštaće 270, a najskuplja 550 dinara.

Ako je suditi po novom Akciznom kalendaru, cigarete bi u Srbiji na kraju 2025. godine mogle da koštaju kao i u zemljama Evropske unije, odnosno oko pet evra. Predviđeno je da specifična akciza sa sadašnjih 76,75 dinara po pakli skoči na čak 90,25 dinara. Na taj način je nastavljena praksa da korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cena. Takav trend će se nastaviti do kraja 2025. godine a cilj izmena je usklađivanje sa standardima EU. Tako do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete. Uz nju se zaračunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV. Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

( Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR