Glas Javnosti

Niška fabrika Neomedica počinje proizvodnju testova za Covid-19

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srpska kompanija Neomedica iz Niša uskoro će, prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, početi proizvodnju testova na novi korona virus, najavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

To je veoma važno, po rečima Čadeža, jer će domaći proizvođač moći da pokrije deo potreba našeg zdravstva za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. Ujedno, Neomedica je, dodaje, još jedan dokaz inovativnosti, fleksibilnosti i sposobnosti naših kompanija da odgovore na najveće izazove sa kojima se svet suočava u vreme pandemije korona virusa.

Vlasnik I direktor kompanije Neomedica Saša Tričković izjavio je da je već instalirana nova linija za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Covid 19, a nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je fabriku i proverila ispunjenost zakonskih - prostornih, kadrovskih i uslova koji se tiču opreme.

On je istakao da očekuje da će uz veliku podršku Privredne komore Srbije, po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje krenuti sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno.

Neomedica već proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta.

Po završetku epidemije, testovi iz niške fabrike, moći će da se koriste, kod nas i u svetu, i za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinisanje, navodi se u saopštenju PKS.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR