Glas Javnosti

NEZAPAMĆENA KRIZA U NEMAČKOJ: Nemačkoj preti egzodus fabrika zbog energenata

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka, evropsko industrijsko središte, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume

Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.

- Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde.Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede“, izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije BIW Izolijerstofe, koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana - da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.


Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena prenosi Telegraf Biz

Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnan nivo od 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

- Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou - rekao je za "Blumberg" Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik Indastris, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR