Glas Javnosti

Nema mesta panici: Poremećaji tržišta ogromni, ali velikih seča radnih mesta neće biti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Tokom trajanja i pri kraju epidemije koronavirusa često su se mogle čuti priče i analize po kojima stručnjaci predviđaju pravu seču poslova, ali do toga ipak ne bi trebalo da dođe.

Poslednje u nizu je istraživanja Boston konsalting grupe koje predviđa da će u narednih par meseci svaki šesti čovek ostati bez posla, dok će do kraja godine čak trećina svetske populacije biti nezaposlena. 

Ipak, kako analitičar Branko Pavlović ističe, tako nešto se neće dogoditi, iako je koronavirus ipak uticao na tržište. Ovakva istraživanja Pavlović naziva lobističkim:

- To i inače predstavlja problem, i uočeno je odavno, a sada im je zgodno da ga vezuju za virus Kovid 19, iako sam problem kako i oni kažu na više mesta i nema mnogo veze sa samim virusom. Inače, ta ideja da će toliko zaposlenih ostati bez posla ili biti ugroženo je neutemeljena. Prosto će se svet tokom ove godine vratiti u normalu, i mi možemo da kažemo u kratkoročnim efektima da će oni dostići neke velike brojke, a opet ne takve kakve su oni naveli. U nekim industrijama će problemi biti prisutni nešto duže vremena ali opet ne trajno, kao na primer u avioindustriji. Sva druga pitanja koja oni pokreću su izvedena, a da prethodno nije odgovoreno na ključne stvari. Na primer, šta država treba da preduzme na bazi obrazovanja, a ne veština.

Pavlović dalje navodi da je neophodno da država veštine prebaci na kompanije:

- Čitavu temu veština koje čovek mora da savladava tokom života treba poreskim i drugim sistemima prebaciti na kompanije, što je nekada i bilo. Dakle, vi ste uvek dolazili kao dobro teorijski potkovan radnik u Eriskon, ili  Elektroprivredu Srbije, sasvim svejedno, pa vas tamo onda dočekuje jedna vrsta specifične doobuke, specijalizacije, sticanja iskustva, veština, sposobnosti i tako dalje. Ovde je kapitalu palo na pamet da bi zapravo o trošku države sve trebalo da im se priprema iz godine u godinu onako kako njima odgovara. To je potpuno besmisleno. Dakle, ta pitanja se uopšte ne postavljaju, a ona su ključna. Jer, onog trenutka kada bi se država bacila na to da priprema ljude kao gotove proizvode za kompanije, onda bi ona od njih u startu pravila idiote koji su nesposobni za stvarni život u ukupnosti sebe kao čoveka, a pogotovo nesposobni za bilo kakva politička odlučivanja, smatra Pavlović.

Za kraj, Pavlović je istakao da je radno vreme od pet sati - normalno:

- To što mi ne radimo pet sati dnevno je zato što oni koji su vlasnici kapitala hoće da nas unište. Nema ničega u samoj strukturi proizvodnje u kojoj bi postojao problem. On postoji samo zbog pohlepe onih koji kontrolišu kapital. Inače bi bilo sasvim normalno da se radi manje, da se radi u dve smene po pet sati i imali bismo punu zaposlenost na nivou celog sveta. Samo ne bi bilo multimilijardera, zaključio je on.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR