Glas Javnosti

НЕКА ЈЕДУ КОЛАЧЕ: Држава још није дала зарађене плате штрајкачима глађу у Гумопластици

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

И десет дана након што су прекинули штрајк глађу радници Гумопластике немају ниједну нову информацију о томе када ће им држава исплатити дуг за заостале зараде, који је закључно са 2016. био већи од 12 милиона динара.

Радници су 21. септембра прекинули петодневни штрајк глађу у погону бујановачке фабрике која је у већинском власништву државе Србије јер им је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић обећао да ће већ наредног понедељка, 24. септембра, почети са обрачунавањем преосталог дуга и да ће им новац онда у најкраћем року бити исплаћен.

– Били су прошлог понедељка, у фабрици се наводно раде обрачуни, али нико од представника радника не присуствује томе, нити имамо информацију докле се стигло са тим. Знамо једино што нам је Стевановић рекао те вечери кад смо прекинули штрајк, да нећемо добити социјални програм и да ће нам дуг за зараде бити исплаћен чим се обрачуни заврше. Речено нам је и да ће то трајати наредне недеље – каже за Данас повереник УГС Независност у Гумопластици Славољуб Ристић.

Стевановић је пре 10 дана радницима рекао како држава „жели да помогне“, али и да они немају право на социјални програм, као и да држава у случају Гумопластике никоме ништа не дугује. Обавезу да измири потраживања радника, како је рекао Стевановић, има искључиво послодавац.

Стевановић је најавио да ће од 24. септембра представници Министарства привреде отићи у компанију, где ће, заједно са руководством Гумопластике, покушати да утврде све што је неопходно како би предузеће у наредним недељама измирило одређене обавезе према радницима.

Радници Гумопластике су од краја прошле године у тоталној обустави рада. Од већинског власника – државе која има 85 одсто акција тражили су да им исплати више од 12 милиона динара због тога што им је годинама исплаћивала зараде између 8.000 и 15.000 динара, много мање од законског минималца. Осим тога, 40 радника је штрајковало и због тога што им није исплаћен социјални програм за који су се пријавили још јуна прошле године.

Глас јавности / ДАНАС / од 02.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR