Glas Javnosti

NEDIMOVIĆ PUTUJE U LESKOVAC ZBOG PARADAJZA: 'Država ne može da propiše cenu, ALI...'!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ružne scene sveopšte jagme za besplatnim paradajzom u Leskovcu koje su se proširile društvenim mrežama, podsetile su srpsku javnost na godine nestašice devedesetih i pokrenule pitanje cene ovog povrća.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović oglasio se sa jakim obećanjima.

- Problem s paradajzom biće rešen za nekoliko dana, kada nam se otvaraju nova tržišta, kao što je ono u Crnoj Gori, a izvoz u Bosnu i Hercegovinu je već krenuo - izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će u ponedeljak ići u Leskovac i razgovarati sa proizvođačima.

Nedimović je, gostujući na TV Prva, rekao da je ove godine uvoz paradajza u Srbiju manji za 2.500 tona nego prošle sezone.

- Država ne može da određuje njegovu cenu, već je posao države da otvori prostore za izvoz, potpisuje međunarodne trgovinske sporazume i slično - rekao je Nedimović.

Optužbe da više uvozimo

Poljoprivrednici su se žalili prethodnih nedelja da je uvozni paradajz preuzeo naše tržište. Nedimović je naveo da je Srbija radi zaštite svoje proizvodnje od 15. juna do 15. septembra uvela carine na uvoz paradajza iz Evropske unije i trećih zemalja.

- April i maj na jugu Srbije su bili sa dosta kiše pa je zrevanje paradajza pomereno za dve do tri nedelje i umesto da on stigne 5. ili 10. juna, u velikim količinama je stigao u vreme kada je znatno jeftiniji - objasnio je ministar Nedimović.

Dodao je da je problem napravilo i to što je i u Grčkoj, gde mi tradicionalno izvozimo dosta paradajza, takođe - jeftin.

- Država ne može da određuje cenu paradajza, može da ulaže u njegovu proizvodnju, kako bi bio kvalitetniji, bolje upakovan i sortiran tako da može da odgovori zahtevima tržišta i to će i raditi - rekao je on i dodao: 

- Dosta smo para dali kroz subvencije za plastenike, za sisteme za navodnjavanje, ali očigledno da moramo da radimo i na edukaciji vezano za zahteve tržista. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR