Glas Javnosti

Najveći nedeljni pad dolara u poslednje četiri godine

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta prošle nedelje zabeležila najveći pad u poslednje četiri godine jer je američka centralna banka preduzela niz mera za poboljšanje dolarske likvidnosti na finansijskim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prole nedelje 2,4 odsto, na otprilike 99,40 bodova, što je njegov najveći nedeljni pad od februara 2016., prenosi Seebiz.

Pritom je kurs evra prema dolaru skočio 4,2 odsto, na 1,1140 dolara. U odnosu na japansku valutu, cena dolara pala je, pak, 2,8 odsto, na 107,90 jena.

Cena dolara poslednjih nedelja izueztno oscilira. Nakon što je nedelju dana pre zabeležio najveći nedeljni skok od finansijske krize 2009., prošle je nedelje dolarov indeks zabeležio najveći nedeljni pad u poslednje četiri godine.

U martu je dolaru značajno rasla cena usled velike potražnje investitora zabrinutih zbog posledica pandemije virusa korona, koji su se tako nastojali držati te najlikvidnije svetske valute i jedne od sigurnih utočišta za kapital u nesigurnim vremenima.

U međuvremenu su najnoviji brojni paketi fiskalnih podsticaja, uključujući američki paket vredan 2.200 milijardi dolara, uz koordinirane poteze centralnih banaka širom sveta na povećanju ponude dolara, pomogli oporavku ostalih značajnih svetskih valuta.

Vanredne mere sprovela je i američka centralna banka, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela da kupuje državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i istovremeno kreditirati kompanije kako bi povećala likvidnost na tržištima.

U FED-u kažu da je američka privreda možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom delu godine i da je FED preman agresivno braniti privredu.

Dolar su dodatno pritisnuli najnoviji američki podaci o nezapamćenom skoku broja zahteva za naknadama za nezaposlene prošle nedelje za 3,3 miliona, koji su istakli negativne posledice pandemije virusa korona na najveću svetsku privredu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR