Glas Javnosti

Najveći investicioni fond na svetu izgubio 124 milijarde dolara zbog virusa korona

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Norveški državni investicioni fond, najveći investicioni fond na svetu, izgubio je od početka godine čak 124 milijarde dolara zbog potresa na svetskim berzama usled pandemije virusa korona.

Trenutna vrednost norveškog fonda je 930 milijardi dolara, a krajem februara ove godine, pre potresa na tržištu kapitala, fond je vredeo oko 1.170 milijardi dolara, navodi agencija Rojters.

Agencija podseća da norveški fond ima ogroman uticaj na tržište kapitala u svetu jer je vlasnik 1,5 odsto vrednosti svih deonica koje su izlistane na berzi.


Prema procenama, fond je od početka godine oslabio 16,2 odsto, čime je gotovo izbrisana dobit iz 2019, koja je za fond bila veoma uspešna, budući da je zabaležio rekordnu dobit.

Norveški državni fond koristi zaradu od naftne industrije te države, koju ulaže u strane deonice, obveznice i nekretnine.

Istovremeno sa objavom gubitka, Fond je objavio da će na njegovom čelu od septembra biti novi predsednik, Nikolaj Tangen, koji će na tom mestu naslediti Ingve Slunstada, posle 12 godina.

Tangen je rekao da je to „ostvarenje njegovih snova“, ali i da se oseća kao „Ole Gunar Solšer u Mančester junajtedu“, poredeći se sa trenerom engleskog fudbalskog velikana koji je u silaznoj putanji od odlaska slavnog menadžera Aleksa Fergusona.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR