Glas Javnosti

NA ADMINISTRATIVNOM PRELAZU U KOLONI I DO 130 KAMIONA: Tako će ostati u narednih 15 dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na administrativnom prelazu Merdare čekanje je veliko jer se kamioni sa drugih prelaza preusmeravaju na ovaj a kolona je duga u kojoj je i do 130 kamiona.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Aleksandar Radovanović smatra da će ova situacija prouzrokovati štetu na obe strane.

On smatra da će ovaj zastoj potrajati narednih 15 dana dok svi koji posluju sa Kosovom ne dobiju  privremene tablice koje važe dva meseca. Ovaj problem, takođe, imaju i privrednici sa Kosova i Metohije. I oni su u obavezi da menjaju tablice kada ulaze na teritoriju centralne Srbije“, napominje Radovanović.

Preko svih administrativnih prelaza imali smo, pre najnovije situacije, 440 kamiona dnevno a vrednost razmene se gotovo svakodnevno povećavala, o čemu svedoče brojke za prvu polovinu ove godine.

Brojke kažu da je ona iznosila 203 miliona evra što je skoro dva puta veći iznos od zabeleženog u prvih šest meseci prethodne godine kada je ona bila 104,3 miliona evra. U tom periodu smo imali i tri meseca pod prištinskim taksama i zato je vrednost razmene ove godine bila duplo veća. Važan indikator je, međutim, da je razmena ostvarena u prvom polugođu ove godine činila 90 odsto one zabeležene tokom istog perioda 2018. koja je bila rekordna i kada nisu bile u primeni takse.

U PKS smatraju da će privreda najskuplje platiti cenu političkih odluka i da trenutna situacija nikome ne ide na korist.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR