Glas Javnosti

Mnogi nisu izdržali ekonomski udar korone, trećina kompanija odlazi u stečaj

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ekonomski stručnjaci procenjuju da se svet suočava sa najtežom ekonomskom situacijom, koju porede čak sa onom uoči izbijanja Drugog svetskog rata.

Vlade širom sveta pokušavaju da preduzmu mere kako bi pomogle kompanijama koje su pogođene širenjem korona virusa. Međutim, svet se suočava s tempiranom bombom bankrota.

 
Broj kompanija koje su suočene sa stečajem porastao je za trećinu, prema studiji grupacije kreditnog osiguranja Euler Hermes, prenosi Indikator.

 Covid-19 prouzrokovao je tempiranu bombu, upozorava se u izveštaju, koji predviđa da će se broj bankrota povećati za 35 odsto između 2019. i 2021. godine.

Osiguravajuća grupa takođe je izračunala da će prosek insolventnosti skočiti na najviši nivo od 2009. godine, kada je svet pogodila globalna finansijska kriza, javlja francuska novinska agencija AFP.

Najveći broj bankrota među vodećim ekonomijama očekuje se u Sjedinjenim Državama, gde će taj broj porasti za 57 odsto do 2021. godine.

U Brazilu će biti 45 odsto više, u Velikoj Britaniji 43 odsto, a u Španiji 41 odsto. Predviđaju da će se broj bankrota u Kini, gde je novi korona virus prvi izbio, povećati za 20 odsto.

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR