Glas Javnosti

MMF: Svet je već sada u recesiji

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Korona virus je već gurnuo globalnu ekonomiju u recesiju na koju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrotstava, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Ona je na video konferenciji za novinare, održanoj sinoć u Vašingtonu, poručila da će zemljama u razvoju biti potrebno najmanje 2,5 biliona dolara finansijske pomoći da bi prebrodile krizu, jer njihove vlastite unutrašnje rezerve i kapaciteti neće ispuniti zahteve za pribavljanjem sredstava na tržištu duga, prenosi Rojters.

-Sada je jasno da smo ušli u recesiju, toliku ako ne i goru nego 2009- rekla je Georgieva, dodavši da će kriza kasnije biti još dublja.

Ipak, ocenila je da za razliku od sporog oporavka od globalne finansijske krize 2008/2009, ovog puta može doći do priličnog oporavka globalne privrede već 2021. godine, ali samo ako uspemo da svuda obuzdamo virus i sprečimo da problemi sa likvidnošću postanu problem solventnosti.

Georgieva je navela da će tek uslediti pogoršanje situacije na mnogim tržištima u usponu koja, kaže, još nisu direktno pogođena virusom, ali trpe odliv kapitala, smanjenje potražnje za njihovim izvozom i strmi pad cena sirovina koje izvoze.

 Do sada je 81 država zatražila ili se raspitivala o hitnom finansiranju iz sredstava MMF-a, od kojih je 50 zemalja sa niskim prihodima i 31 sa srednjim dohotkom, a među kojima su Pakistan, Gana, Iran i Kirgistan, kojima je prva pomoć u okviru programa odobrena kasno u četvrtak.

Na pitanje da li je potrebno više od pet biliona dolara nove potrošnje za spasavanje globalne ekonomije, koliko su u četvrtak obećale zemlje G20, Georgieva je rekla: Naša preporuka je - povećajte.

-Ovo je veoma velika kriza koja se neće rešiti bez masovnog izdvajanja resursa- rekla je ona, napominjući da niske kamatne stope olakšavaju da se obezbedi značajna fiskalna podrška.

Georgieva je pozdravila američki zakon o paketu pomoći privredi i građanima u iznosu od 2,2 biliona dolara, koji je noćas potpisao predsednik Donald Tramp, a koji je gotovo trostruko veći od sredstava (831 milijarda dolara) koje su Sjedinjene Države potrošile na stimulativne mere 2009. godine.

Izvršni odbor MMF-a je takođe juče odobrio izmene koje će Fondu omogućiti da najsiromašnije zemlje i najugroženije članice oslobodi otplate dugova do dve godine kako bi se ojačala njihova sposobnost za borbu protiv pandemije korona virusa.

Svetska banka je odobrila slične izmene kako bi olakšala teret duga svim državama članicama i saopštila je da odbor sada razmatra korona projekte finansiranja zdravstva za 25 zemalja, ukupne vrednosti od skoro dve milijarde dolara. Ovaj međunarodni kreditor je izdvojio 14 milijardi dolara sredstava koja su odmah na raspolaganju zdravstvenim sistemima u bici sa korona virusom, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR