Glas Javnosti

KRIPTOVALUTE ILI TRADICIJA: Evo koje su metode zastupljenije u 'pranju novca'

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Globalne operacije "pranja novca" u poslednje vreme sve više koriste nove metode poput bitkoina i sličnih kriptovaluta, ali tradicija je uspela da nadjača moderne metode i ostala kao dominantna.

Kako prenosi portal ZeroHedge, uloga kriptovaluta u prajnu novca je često preuveličana, dok se za te svrhe i dalje najčešće koristi "običan" novac i tradicionalne kriminalne metode, prenosi Bankar

Metode poput trgovine drogom, krijumčarenja novca, ili upotrebe poslovnica koja uglavnom primaju gotovinu (kafići, pekare, restorani) i dalje su najzastupljeniji.

U odnosu na njih, slučajevi gde je zabeleženo korišćenje kriptovaluta za pranje novca je na minimalnom nivou, a SWIFT navodi da je opšto korišćenje digitalnih valuta od strane sajberkriminalaca "veoma retko".

Međutim, privatne kriptovalute i internet tržišta navedeni su kao rastuća pretnja.

- Pogodni faktori uključuji rastući broj altkoina (alternativnih kriptovaluta) koji su nedavno pokrenuti i koji se usredsređuju na potpuni anonimitet tokom transakcija - navodi izveštaj SWIFT.

Još jedan potencijalni alat za pranje novca predstavlja pojava specijalizovanih internet tržišta koja zahtevaju samo imejl adresu za korišćenje, a omogućuju razmenu ilegalnih kripto prihoda u stvarna sredstva poput nekretnina ili satova.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR