Glas Javnosti

Kraj garancije na 3 i 5 godina za belu tehniku: Srbija uvodi NOVE MERE za aparate koje imate u kući

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija će sledeće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke.

Ova mera može se uskoro očekivati i u Srbiji.

Da je sve spremno za zakon, potvrdila je i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan koja je najavila velike promene na tržištu.

Trenutno radi na osiguranju većeg kvaliteta i trajnosti uređaja koji bi trebalo da traju duže, a ne da se kvare odmah po isteku gaancije. 

 - Već nekoliko godina pripremam ovaj projekat i oduševljena sam što je u ovom mandatu on jedan od prioriteta na evropskom nivou. Evropska komisija će već iduće godine predstaviti niz zakona kojima će nastojati da smanji bacanje proizvoda koji još uvek mogu da rade ili se prenamene - rekla je ona.

Najavila je kako će Evropska komisija iduće godine predstaviti zakon kojim će se osigurati da proizvodi imaju oznaku trajanja uređaja, koja bi uzimala u obzir očekivano trajanje uređaja, ali i dostupnost i cenu rezervnih delova i troškove popravke. Na taj način bi potrošač znao tačno šta kupuje.

Borzan je inače nedavno imenovana i u timu za cirkularnu ekonomiju u Evropskom parlamentu.

- Idemo u tom pravcu da se pridružimo EU i na dobrom smo putu, priprema se i većina zakona se usklađuje sa evropskim, tako da očekujemo da će to uskoro doći i kod nas - rečeno je iz NOPS.

To podrazumeva da će proizvodi biti dugotrajni, na neki način očekujemo i veći kvalitet, odnosno, da više ne bude situacija da se proizvod posle dve godine mora menjati već da će određeni duži vremenski period biti funkcionalan da ćemo u svakom momentu taj proizvod moći da nađemo na tržiištu, odnosno njegov rezervni deo.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR