Glas Javnosti

Корона вирус поскупео компјутере у Србији

Ekonomija
Autor: Спутњик

Ко се ових дана упутио у потрагу за новим рачунаром или деловима за компјутер, није прошао онако како се надао. Због коронавируса, који је зауставио увоз из Кине, меморија и остале рачунарске компоненте поскупели су у просеку за 20 одсто.
У продавницама које смо обишли, како су нам рекли, могуће је наћи само јефтиније моделе лаптопова, јер су купци са дубљим џепом, у страху да ће епидемија новог вируса грипа потрајати, купили најбоље из понуде.

Кинески вирус подиже цену
Владимир Радуновић, ИТ стручњак из „Дипло фондације“ објашњава да се, иако немају најсавршеније методе пројектовања чипова, у рукама Кинеза налази целокупна технологија производње у том сектору. Кина је највећи светски произвођач мобилних телефона, рачунара и телевизора тако да због успорене производње и стопираног извоза трпи цео свет.


© SPUTNIK / СЕНКА МИЛОШ
Због коронавируса, који је зауставио увоз из Кине, меморија и остале рачунарске компоненте поскупели су у просеку за 20 одсто.
„Све што на тржиште пласира Епл или Ај Би Ем, они то у највећој мери претходно пребацују Кинезима који производе технологију. Кинеска индустрија је јефтинија, могу масовно да производе. Готово сви производи имају кинеске компоненте, чак и Епл који је потпуно амерички бренд. Железнички Пут свиле, који иде преко Азије, у великој мери користи Ај Би Ем да тамо шаље компоненте на склапање и преузима их од Кинеза“, каже он.

Радуновић додаје да је проблем у томе што се епидемија коронавируса наслонила на трговински рат између Кине и Америке. А прави проблеми тек почињу, јер Кинези још нису развили могућност пројектовања најсавременијих чипова, с друге стране, америчке и европске компаније губе, јер више неће моћи да буду конкурентне и јефтине као до сада.

„Европа сигурно највише губи зато што има најмање производње. Имају само Нокију и Ериксон које су, поред Хуавеја компаније које производе 5Г технологију. Све остало, односно, готово ништа од производње није европско. Европа ће највероватније бити на највећем губитку после обе кризе“, сигуран је Радуновић.


© DEPOSITPHOTOS / MARKOALIAKSANDR
„Нокија“ и „Ериксон“ су два највећа европска произвођача мрежне опреме и тренутно једини конкуренти „Хуавеју“ у тој области.
Америка на губитку
Епидемија коронавируса ће проћи, али трговинском рату између Америке и Кине још се не види крај. ИТ стручњака Владимира Радуновића питали смо како би он могао да се заврши. Да ли ће Кинезима бити лакше да дођу до софистицираних технолошких решења или Американцима да једног дана сами производе рачунаре и мобилне телефоне.

„Оно што је сасвим сигурно, САД ће бити на озбиљном губитку, чак и њихови стручњаци кажу да се Америци не исплати да ради ово што ради. Проблем са озбиљном кинеском технологијом пројектовања чипова је међународно знање, дакле, ни оно није америчко, али посао воде америчке фирме које су власници патената. Ако се прекине сарадња с Кинезима, из било ког разлога, ви заправо успоравате развој светске технологије“, каже Радуновић и додаје да најсавршенија кинеска технологија има доста рупа, али да ће на дужи рок, на крају рата, Кинези вероватно профитирати.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR