Glas Javnosti

Koмпанија "Циђин мајнинг груп" биће стратешки партнер државе у Рударско-топионичарском басену "Бор"

Ekonomija
Autor: Глас јавности / НСПМ - Танјуг – РТС / од 31.08.2018.

Фирма ће новачаном докапитализацијом од 350 милиона долара постати власник удела у РТБ-у, а обвезала се да задржи свих 5.000 радника и преузме дуговања борског гиганата.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао на конференцији за новинаре да ће "Зиђин мајнинг груп" у РТБ Бор уложити 1,26 милијарди долара.

"РТБ ће бити ослобођен свих дугова - по први пут компанија ће бити без дуга, то никада није било", рекао је Антић. 

Навео је да ће кинеска компанија поред 1,26 милијарди долара улагања, има обавезу да инвестира и 350 милиона долара за докапитализацију, а да ће кинеској компанији припасти 65 одсто власништва у РТБ-у.

"Имали смо више компанија које су аплицирале и платиле докумантацију, урадиле анализу, а добили смо 3 понуде о чему смо обавестили јавност", рекао је он и додао да је на основу тих понууда комисија извршила оцену испуњености услова.

Антић је рекао да руска компанија није испунила услове јер није доставила банкарску гаранцију од милион долара, док су кинеске компаније тај услов испуниле. 

"Зиђин је победила на тендеру јер је дала апсолутно најбољу понуду", рекао је он и истакао да је Зиђин понудио милијарду и 400 милиона долара, а други 836 милиона долара за шта су тражили 65 одсто власништва. 

Како је рекао Антић нагласио, "Циђин" се обавезао да сачува 5.000 радних места и инвестирати 200 милиона долара за решавање историјских дугова чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред припремљен план реорганизације).

На Јавни позив за стратешко партнерство у РТБ-у могле су да се јаве само компаније које се најмање 10 година баве производњом бакра и дугих неметала и да су прошле године оствариле приход од најмање пола милијарде долара.

"Циђин", један од највећих кинеских произвођача злата, други је по производњи бакарне руде и трећи у производњи руде цинка. Та компанија у девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године је у свету била на 22. позицији највреднијих рударских компанија чије су акције на берзи.

Антић је рекао и да је Влада Републике Србије, уз велику подршку, на озбиљан и одговоран начин приступила за нас изузетном питању. 

"РТБ Бор је компанија од које много тога зависи, од великог утицају на економију и од које зависи живот у читавој Србијиј", рекао је он. 

Антић је подсетио да је у последњих 15 година било више покушаја да се РТБ Бор приватизује и обезбеди стратешки партнер 2006 и 2007. године 

"Били су покренути процеси продаје, 2008. тадашња Влада је ушла у процес да покуша да обезбеди стратешког партнера. Тада сиу понудили 67% власништва, нико се није јавио, исти процес 2009. и тада је неуспешно окончан", истакао је он. 

Циљ је био стабилизација РТБ Бора, па се урадила нова топионица и фабрика, као и УУПР, чиме је уоквирена обавезе и пут решавања.  Он је истакао и да је РТБ Бор потпуно стабилизован, уз Србију која је постала озбиљна држава са сређеним финасијама и економијом. 

Антић је подсетио и да су прве активности на приватизацији и избору стратешког партнера РТБ Бор почеле пре две године. 

"Нама је било кључно да имамо озбиљну и транспарентну процеду и то је био један од основних елемената овог процеса. Определили смо се за међународни јавни позив, оглас је објављен у Фајненшл тајмсу и домаћим медијима", истакао је он.

Глас јавности / НСПМ - Танјуг – РТС / од 31.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR