Glas Javnosti

KOLIKI JE MINUS U BUDŽETU SRBIJE? Za pet meseci evo koliko iznosi ta brojka

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U periodu januar - maj ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 71 milijardu dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 655 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 726 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

U maju mesecu je ostvaren suficit u iznosu od 6,7 milijardi dinara, navelo je ministarstvo, prenosi N1.

- U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 145,3 milijarde dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 127,8 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 69 milijardi dinara i akciza u iznosu od 27,7 milijardi dinara. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 16,8 milijardi dinara, a priliv donacija u maju iznosio je 0,7 milijardi dinara - navodi ministarstvo.


Rashodi su izvršeni u iznosu od 138,6 milijardi dinara.

- Rashodi za zaposlene su u maju iznosili 30 milijardi dinara, a transferi za fond PIO, RFZO, NSZ i Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika 16,8 milijardi dinara, dok su ostali tekući rashodi iznosili 17,5 milijardi dinara, s obzirom da je sa ove kategorije isplaćen fiskalni stimulus mladima - navelo je ministarstvo.

Na nivou opšte države u periodu januar – maj ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 58,8 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 11,1 milijardu dinara.


Javni dug Srbije je na kraju maja iznosio 30,7 milijardi evra, što je 52,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, objavilo je Ministarstvo finansija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR