Glas Javnosti

КАД НЕ МОЖЕ ДРУМОМ, МОЖЕ ШУМОМ: Врло ниска цена акција дефинисана је у време када је Галеника била у дуговима и проблемима

Ekonomija
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 11.10.2018.

Компанија "Елиус" из Луксембурга, купац "Галенике", објавила је намеру за преузимање акција од мањинских акционара у овој фармацеутској кући.

Купац Галенике намерава да преузме акције малих акционара

Већински власник се обавезао приликом приватизације да понуђена цена неће бити испод 7,14 евра по акцији, колико је плаћено за државни пакет акција.

Зоран Пантелић из Синдиката "Независност" у тој фабрици каже за Тањуг да не би било пожељно да цена акција буде тако ниска.

Како каже, купац је исказао намеру о преузимању акција, али још увек нису познати детаљи на који начин и под којим условима.

Купац тражи сагласност да уђе у поступак, исказао је намеру за преузимање акција, а да ли ће то бити право принуде без сагласности малих акционара или добровољно очекујемо да чујемо у наредном периоду, рекао је Пантелић.

Купопродајни уговором дефинисано је да те акције не износе мање него што је била вредност у моменту када је фабрика купљена а то је износ 7,14 евра.

"То је јако ниска цена и дефинисана је у време када је Галеника била у дуговима и проблемима, а сада је у бољој ситуацији па не би било коректно да се акције продају по тој цени. Питање је ко би их продао ако буде принцип добровољности, чекаће се вероватно већа цена", рекао је Пантелић.

Он је навео да се запослени надају да неће доћи до принудног откупа, већ да ће макар бити дата могућност добровољности, односно да радници сами одлуче да ли ће продати акције или не.

"Битно је да постоји уважавање људи који су деценијама радили и подизали компанију", рекао је Пантелић.

Запослени у просеку имају око 20 акција које су им припале још 2008. године, а према понуђеној цени за њих би могли да добију око 200 евра, што је мало, наводи Пантелић.

Иначе, свој пакет акција држава је поцетком новембра прошле године продала за 16 милиона евра.

Купац Галенике, компанија "Елиус" из Луксембурга на тендеру за приватизацију компаније, понудили су 16 милиона евра за 93,73 одсто капитала, плус измирење дугова Галенике у износу од 25 милиона евра.

Купац се обавезао и да уплати додатних 200 евра по години стажа за запослене који су се определили за добровољни социјални програм, као и да у наредне две године уложи 5,52 милиона евра у Галенику.

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 11.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR